Srbi dobri radnici u dobrom sistemu

0

Srbija želi blisku saradnju sa Austrijom: Krstić, Vučić i Ivan Gros
 

Obraćajući se austrijskim i srpskim privrednicima, premijer je objasnio da predstoje značajne i velike strukturalne reforme, ukazujući da će u roku od mesec i po dana biti usvojeni novi zakoni o radu, privatizaciji, stečaju, izdavanju dozvola, koji su važni za kreiranje poslovnog ambijenta…

 

Dobar signal

Predsednik Saveza Srba u Austriji Zoran Aleksić ocenio je, u izjavi za "Vesti", da je poseta premijera Beču veoma važna. On je kazao da se nada da će posetom biti upućen signal svima koji žele da pomognu, ali i investiraju u Srbiji.
Skupu su prisustvovali i brojni uspešni srpski privrednici iz Austrije, među kojima jedan od najuspešnijih prodavaca nekretnina Zoran Kalabić i autoprevoznik Goran Nikolić, kao i vlasnik građevinske firme Živojin Trifunović, koji su imali prilike da razgovaraju sa premijerom Vučićem i ministrom Krstićem.

Pojasnio je da "ako jedno preduzeće dođe u Srbiju i zaposli 10 ljudi, prema zakonu, koji će stupiti na snagu od 1. jula, država preuzima poreze i doprinose za sedam radnika, dok će preduzeće plaćati samo za tri. Ukoliko se zaposli 100 radnika preduzeće će imati samo teret od 25 odsto, a ostatak preuzima država".
 

Posle donošenja zakona, prema njegovim rečima, potencijali Srbije biće predstavljeni na velikom roud-šou, a kao veliku prednost naše zemlje on je naveo sporazume o slobodnoj trgovini kako sa Rusijom, tako i drugim zemljama, kao što su Turska i Kazahstan, čime postajemo sve interesantniji za one koji žele da šire svoju poslovnu mrežu.

Srbija je opredeljena za evropski put, rekao je Vučić dodajući da su pred nama teške mere fiskalne konsolidacije:

– Moraćemo da donosimo određene nepopularne mere. Naš je cilj da obavimo sve poslove u vezi pristupanja EU do 2019, a zatim očekujemo da ljudi iz EU donesu odluku da li prihvataju Srbiju kao punopravnog člana unije – kazao je Vučić.

 

Aleksandar Vučić i Goran Nikolić
 

Srbija je, kako je podvukao, prvi put postala najveća ekonomija na zapadnom Balkanu.

On je kazao da Srbija želi bližu i tešnju saradnju sa Austrijom i izrazio uverenje da ćemo pripadati istoj zoni uticaja.

– Tačno sto godina od početka Prvog svetskog rata, mi Srbi i Austrijanci smo retko bili na istoj strani istorije, ali danas imamo najbolje moguće odnose i vreme je da želimo da budemo na istoj strani sa Austrijom i Nemačkom – objasnio je Vučić.

 

Jasan i javan plan

Kalabić, Krstić i Trifunović

Ministar finansija Lazar Krstić rekao je da je sa obe strane konstatovano da je potencijal saradnje daleko veći od postojećeg.

On je naglasio da je plan vlade jasan i prvi put javan do tančina, što omogućava stranim investitorima da planiraju i prepoznaju održivost razvojnog plana srpske privrede.

Savetnik premijera Jerg Heskens ocenio je da je sa novom vladom došla i nova dinamika u kojoj Srbija više samo ne priča već i deluje, te dodao da je sada moguće dobro poslovanje u Srbiji. Prvi put, prema njegovim rečima, postoji politička stabilnost i mogućnost delovanja vlasti.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here