Srbi i Bosanci radili kao robovi u Bakuu

0

Kao robovi radili na izgradnji Bakua, prestonice Azerbejdžana
 

Istragom je utvrđeno, kako pišu mediji u BiH, da su optuženi Božo Vučenović, Milan Vučenović, Rade Ljubičić, Saša Lipovac, Safet Turanović, Rasim Turanović, Nenad Tatić, Slaviša Kojić, Zoran Dmitrović, Zoran Kalajdžić, Novak Ćirić, Nedeljko Vučenović i Miroslav Vučenović koristeći težak materijalni položaj žrtava, u periodu od 2007. do 2009. godine organizovali odlazak nekoliko stotina državljana BiH, Srbije i Makedonije na navodni rad u Azerbejdžan.

Po odlasku u Azerbejdžan, njih su držali u nečovečnim uslovima i neadekvatnim prostorijama, terali ih da rade, često i po ceo dan, što nisu smeli da odbiju, ali ih za to nisu plaćali, već su bili u praktično ropskom odnosu.

Radnicima su po dolasku u Azerbejdžan oduzimani pasoši, bila im je ograničena mogućnost kretanja i povratak u svoju zemlju, pa su organizatori njihovog odlaska osim za radnu eksploataciju, osumnjičeni i za trgovinu ljudima.

Optuženi su na ovaj način zaradili milione evra koje su držali na računima u nekoliko zemalja. Tužilaštvo je prikupilo dokaze za zaradu od oko 5,9 miliona KM, što je nešto manje od tri miliona evra, novac čije će oduzimanje biti zatraženo tokom postupka.
 

U optužnici protiv osumnjičenih trgovaca ljudima predloženo je ispitivanje 84 svedoka, a uz optužnicu je prosleđeno nekoliko stotina dokaza koji će biti prezentovani tokom suđenja.

 

Saradnja sa SAD

Tokom istrage ovog slučaja, vlasti BiH su sarađivale sa nekoliko država. Između ostalog, u tužilaštvu se nadaju da će ovo suđenje poboljšati status BiH na listi Ministarstva inostranih poslova SAD, te da će se BiH vratiti status zemalja 1. kategorije, odnosno države koja se efikasno bori protiv trgovine ljudima i otkriva, procesuira i sprečava takve pojave, saopštilo je tužilaštvo.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here