Srbi i dalje odani “Nemcima”

0

Reuters
Rado bi Srbin vozio BMW 3, ali ima samo za "puntića"
 

Za navedeim "Nemcima" su Reno, Mercedes, Pežo, Ford i Sitroen, i ta grupa vozila pokazuje da francuski automobilski brendovi jedini donekle mogu da pariraju nemačkim, kao i da se stidljivo probijaju i "Amerikanci" sa Fordom. Mora se, međutim, naglasiti da je potražnja za polovnim modelima Renoa i Mercedesa svega za koju decimalu niža od petoplasiranog italijanskog Fijata.

Tržište polovnih automobila u Srbiji i dalje je u nešto boljoj situaciji nego tržište novih, ali se po izboru vozila i karakteristikama potražnje može zaključiti da je kupovna moć građana i dalje niska. Kupac i dalje na prvo mesto stavlja svoj budžet, iako su mu želje često drugačije, prema istraživanju Polovnih automobila, a potom razmišlja i o troškovima registracije, održavanja i pristupačnosti delova.

Još je zanimljivije kada se pogleda koji se to modeli u Srbiji najviše gledaju, a koji se kupuju. Najveće interesovanje vlada za modelom "audi A4", jer vozači ovaj automobil smatraju dobrom kupovinom kada se posmatra odnos cene, kvaliteta i prestiža brenda. Za 5.000 do 6.000 evra može se kupiti ovakav "audi" proizveden 2003. ili 2004. godine.

Međutim, kupovna moć stanovništva suviše je mala kako bi se priuštilo to vozilo, pa u praksi to ipak bude "fijat punto" koji je znatno jeftiniji. Zato se ovaj automobil i nalazi na drugom mestu po interesovanju i prodaji. Za njim slede "VW golf" 4 i 2, što pokazuje da "golf" nema samo u Bosni veliku bazu fanova, a sledi BMW serije 3, za koji važe iste karakteristike kao i kod gore spomenute "audi četvorke".

Ono što pada u oči jeste da su natraženija vozila sa dizel motorom i da njih preferira 63 odsto vozača, što nedvosmisleno pokazuje da smo mi zemja "dizelaša". Benzin je prvi izbor za 17 odsto kupaca, kombinacija benzina i gasa za osam odsto, dok za 12 odsto vozača to nije posebno važno pitanje.

Oko 85 odsto vozača kupuje automobile do 2.000 kubika, a svega 15 odsto ima taj luksuz da priušti veću kubikažu. Najpopularnija boja automobila u Srbiji je metalik siva i nju kao prvi izbor bira 30 odsto vozača, za njom slede crna (14), plava (10), bela (8,0 odsto) i ostale. Po karoseriji, prvi izbor su limuzine (33 odsto), slede hečbek (31), karavan (17), minivan (7,0 odsto) i ostali.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here