D. Timarac
Ikona na dar Kolu srpskih sestara

Kolo srpskih sestara “Jugovića majka” pri Crkvi svetog Nikole u Blektaunu proslavilo je minulog vikenda svoju slavu, Prepodobnu mati Paraskevu – Svetu Petku. Slavi je I ove godine najveći pečat dalo zajedništvo sa parohijom Pokrova presvete Bogorodice Ruske Pravoslavne Crkve, koja se takođe nalazi u Blektaunu.

Obeležavanje velikog praznika počelo je svetom arhijerejskom liturgijom u pokrovskom hramu, a načalstvovao je visokopreosvešteni mitropolit singapurski i egzah Njegove Svetosti Patrijarha moskovskog i sve Rusije za jugoistočnu Aziju G.G.Sergije. Sa njim je služio episkop kanberski Ruske Zagranične Pravoslavne Crkve G. Georgije, kao i mnogi ruski i srpski sveštenici i đakoni.

Nakon liturgije kojom je obeleženo i tridest godina postojanja ruske parohije u Blektaunu, položen je kamen temeljac za izgradnju novog hrama, a zatim se prešlo u salu srpske crkve, gde je Kolo sestara pripremilo slavski ručak.

Ovom prilikom okupljenima su se osim mitropolita Sergija I episkopa Georgija obratili i poslanik u skupštini Novog Južnog Velsa Stiven Beli, veliki prijatelj srpske zajednice, kao i ministar finansija u Vladi Novog Južnog Velsa Demijan Tjudhoup, koji je posebno pohvalio rad Srpske crkve i održavanje najavljenog Pravoslavnog porodičnog seminara. Govorio je i ambasador Ruske federacije u Australiji Aleksej Pavlovski, koji je preneo pozdrave predsednika Rusije Vladimira Putina.

U bogatom kulturno-umetničkom programu pored ruskih umetnika nastupila je i jedna od najmlađih parohijanki iz Blektauna, talentovana Milica Miletić koja je otpevala dve ruske narodne pesme.

Predsednica Kola Srpskih Sestara u Blektaunu Veselinka Gligorijević zahvalila se kako ruskom sveštenstvu i narodu, tako i Srbima koji su se odazvali njihovom pozivu i došli da im čestitaju ovaj veliki praznik.

Na dar ikona Svete Ksenije

Otac Samuilo Višnjevski, paroh stavropigijalnog pokrovskog hrama u Blektaunu, nakon kulturno umetničkog programa se zahvalio bratskom srpskom hramu u ime Njegove Svetosti patrijarha ruskog Kirila. On je Kolu sestara “Jugovića majka” darivao predivnu ikonu Svete Ksenije Peterburške.

Sledećeg dana, u nedelju 27. oktobra, u prepunom hramu Svetog Nikole, osveštano je slavsko znamenje i ova vredna ikona, a sestre su još jednom pripremile slavsku trpezu ljubavi za sve goste.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here