Tanjug
Priština

Glavna posledica eventualnog napuštanja institucija u Prištini, koju su Srbi najavili ukoliko Zajednica srpskih opština ne bude formirana, biće pad vlade Avdulaha Hotija. Jer njena parlamentarna većina zavisi od srpske liste.

Prema rečima novinara Milivoja Mihailovića, ako bi Srpska lista napustila prištinske institucije, politička kriza koja među kosovskim Albancima već postoji između opozicionog pokreta Samoopredeljenje i vladajuće koalicije, dobila bi novu dimenziju.

Srbi imaju potez koji Prištini „veže ruke“

– Po Srbe ne mogu da budu neke ozbiljne posledice. Srpska lista, odnosno predstavnici Srba u kosovskom parlamentu pokazali bi da imaju ozbiljnu snagu, da imaju veliki ucenjivački potencijal i da žele da se ono što je dogovoreno u Briselu konačno ostvari -smatra Mihailović.

Jedini odgovor albanskih stranaka bilo bi postizanje konsenzusa i formiranje vlade bez Srba. Međutim, prema Mihailovićevim rečima, to ne samo da bi bio presedan, već bi tako nešto narušilo i imidž kosovskih Albanaca u međunarodnoj javnosti.

– U suštini, o tome da li će se formirati ZSO ili ne, odlučivaće ipak Brisel. Do sada, Brisel je prećutno bio na strani albanske politike da se ne dozvoli ZSO. Odnosno, kosovski Albanci po drugi ili treći put pokušavaju da prodaju ZSO za neke nove ustupke – kaže on i podseća da je odluka o formiranju ZSO doneta pod uslovom da Srbi uđu u politički sistem Kosova i izađu na izbore. Srbi su to učinili, ali popuštanje srpske strane albanska strana nije poštovala na adekvatan način.

Albanska elita nije spremna na demokratski iskorak

Podsećajući da je dosadašnje učešće Srba u institucijama rezultat pritiska i velikih političkih interesa, Živojin Rakočević, novinar iz Gračanice, kaže da su od učešća u institucijama najmanje koristi imali Srbi koji su „bili ukras nepostojeće kosovske multietničnosti“.

– Ako je ovo trenutak razlaza sa takvom praksom i kosovskim institucijama, onda je krajnje vreme da stranci, Albanci i Beograd shvate da se Srbi mogu vratiti ako se ispune sledeći uslovi: obezbeđivanje osnovnih sloboda za Srbe; njihova prava moraju biti nedodirljiva; niko ne sme da im propisuje šta je njihova sloboda; Srbi se moraju vratiti u gradove, moraju odlučivati o svojoj sudbini, ekonomiji, zdravstvu, prosveti, medijima; niko ne sme dovoditi u pitanje njihovo kulturno i duhovno nasleđe – kaže Rakočević.

Međutim, nerealno je očekivati od albanske elite na Kosovu i Metohiji tako veliki demokratski iskorak. Dok se to ne dogodi, Srbi i Albanci na KiM nastaviće da žive u paralelnim svetovima, koji se sreću samo na osnovnom potrebama i ništa više od toga, zaključuje Rakočević.

Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije napustiće prištinske institucije ako Priština jednostrano odluči da ne ispuni, pred EU potpisanu, obavezu o formiranju ZSO, najavljeno je posle sastanka predstavnika Srba sa Kosova i Metohije sa direktorom vladine Kancelarije za KiM.

1 COMMENT

  1. kaže on i podseća da je odluka o formiranju ZSO doneta pod uslovom da Srbi uđu u politički sistem Kosova i izađu na izbore. Srbi su to učinili

    I sad mi recite da li je Vucic normalan?!

  2. Лупетање!!! Има много начина да се неком вежу руке. Кад су важне ствари у питању Срби увек бирају најгору опцију.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here