pixabay.com

Predsednik DNS Nenad Nešić apelovao je na sve nadležne institucije i međunarodnu zajednicu da zaustave otimačinu srpske imovine u Federaciji BiH.

Srbi poreklom iz FBiH ostaju bez ikakvog prava na svoju imovinu, a da o tome nisu ni obavešteni, iako je pravo na imovinu neprikosnoveno ljudsko pravo zagarantovano Ustavom.

– Princip otimačine se odvija podmuklo i netransparentno jer se pozivi za upis vlasništva objavljuju samo u Službenom glasniku FBiH i putem pojedinih federalnih medija koji nisu dostupni Srbima. Ko se ne prijavi u roku od 60 dana i dokaže da je zemlja njegova, ostaje bez svoje vekovne imovine – upozorio je Nešić.

On ističe da je 3.800 Srba iz Federacije zatražilo pomoć, jer im je u procesu harmonizacije jednostavno oteta nepokretna imovina i prepisana na neku od lokalnih zajednica u FBiH.

– Većina Srba koji su rođeni u Federaciji, danas živi rasejana od Srbije do Amerike i Australije. Niti su u mogućnosti da vide poziv niti mogu tek tako lako da dođu iz Amerike ili Australije. Najviše srpske imovine je oteto na području Sarajeva, Bihaća i Mostara. Vlasti FBiH svjesno i namerno, putem različitih mehanizama i institucija, prvenstveno sudova, kroz različite postupke i pozive na različitu sudsku praksu, doprinose da veliki deo imovine Srba sumnjivim radnjama pripadne drugim licima, najčešće onima koja su je koristila nakon rata – upozorava predsednik DNS Nenad Nešić.

On ističe da Bošnjaci i Hrvati nemaju ovakav problem u Republici Srpskoj koja vlasnike zemlje lično obavještava pisanim putem o procesu harmonizacije zemljišnih knjiga.

– Toliko o demokratiji i transparentnosti federalnih vlasti koje na ovaj perfidan i podmukao način nastavljaju politiku etničkog čišćenja i protjerivanja, zatirući sve što je srpsko u FBiH – zaključuje Nešić.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime