EPA-EFE

Hrvatski teolog i istoričar Goran Šarić u najnovijem tekstu se javno zapitao da li su Srbi 1999. godine bili na pogrešnoj strani istorije.

On je u tekstu, objavljenom i na Fejsbuku, podsetio da su “najveća svetska carstva, Rimsko, Vizantijsko, Franačko, Osmansko, Habsburško, Nemačko… jurišala na Srbiju na vrhuncu svoje moći, a da tih carstava odavno nema, a Srbi su još uvek ovde”.

Hrvatski istoričar je podvukao da je pad Berlinskog zida označio kraj bipolarnog međunarodnog poretka, sa dve velike sile – SAD i Sovjetskim Savezom. Kako je naveo, SSSR se u naredne dve godine rasformirao, Kina je bila još miljama daleko od svoje današnje snage i svet je možda prvi puta u istoriji postao unipolaran, sa Amerikom kao jedinim svetskim policajcem, jedinom globalnom imperijom. Nikad ni jedno carstvo na kugli zemaljskoj nije bilo moćno kao tada Amerika.

“Jedan narod imao je hrabrosti da Americi kaže ‘ne'”

“Devedesete nisu bile samo period u kojem je američka vojna, ekonomska i politička snaga bila na vrhuncu, već je i njihova meka moć, odnosno privlačnost američke kulture i načina života bila najveća u istoriji. Nikad ni jedno carstvo nije bilo toliko privlačno za sve ostale nacije. Rim je svoju kulturu morao širiti mačem, dok su ljudi u Ameriku hrlili sami. Nikakva protivteža Americi nije postojala, lik simpatičnog pijanog Rusa iz tadašnjih holivudskih filmova jako dobro otelotvorava uticaj koji su na svetska dešavanja imali Rusija i Jeljcin. O Kini niko ozbiljno nije ni razmišljao. Ipak, u takvim okolnostima jedan narod, jedna zemlja imali su hrabrosti da Americi kažu ‘ne’. Amerika će 10 godina potrošiti na taj narod. Amerika je 10 godina vodila rat protiv te zemlje – ekonomski, propagandni, psihološki, hibridni, neokortikalni, psihotronički, a 1999. i oružani”, napisao je Šarić.

Šarić je potom citirao eksperta za globalizam Robina de Rijtera, koji je agresiju Amerike i NATO pakta na Srbiju opisao sledećim rečima – “Napad na Srbiju, odnosno SR Jugoslaviju bio je prvo ratno delovanje u kojem je NATO prešao iz odbrambene vojske u interventne snage.”

“Putin je shvatio kakva je sudbina namenjena Rusima”

“Predsednik Ruske Federacije, Vladimir Putin je 2014. u svom govoru pred ruskom Dumom prilikom prisajedinjenja Krima matici Rusiji otkrio da je tokom agresije NATO pakta na Srbiju shvatio kakva je sudbina namenjena Rusima. Tih deset godina u kojima su se američki establišment i zapadni centri moći opsesivno bavili Srbima, dali su mogućnost Rusiji da se konsoliduje i ponovo uzdigne, Kini da se izrodi u svetsku silu. Bilo je to deset godina koje su izrodile novi multipolarni poredak. Deset godina koje su spasile svet”.

Šarić je dalje istakao da su Srbi jedini beli narod koji je nakon 1945. pucao na Amerikance, i na koje su Amerikanci pucali. Srbi su ušli u oružani sukob sa SAD i NATO, onda kada se Rusi ni Kinezi nisu usuđivali sa njima ući ni u diplomatski sukob. Nikad u istoriji čovečanstva veća sila nije napala manju. Nikad nije bila veća nesrazmera u vojnoj snazi, ekonomskoj moći i broju stanovnika nego u tom ratu 1999.

“Srbija je na pogrešnoj strani istorije bila samo onda kad su istoriju pisali pogrešni. I 1914. se činilo da je Srbija na pogrešnoj strani i 1941. i 1999. Istorija se neprestano ponavlja, ludačka potreba zapadnjačke civilizacije za posedovanjem i osvajanjem odvlači milione u smrt. Najveća svetska carstva, Rimsko, Vizantijsko, Franačko, Osmansko, Habsburško, Nemačko… jurišala su na Srbiju na vrhuncu svoje moći. Tih carstava odavno nema, a Srbi su još uvek ovde. Kosovo čak i danas stoji kao nadgrobni spomenik i dokaz da zapadnjačke elite nisu spremne izvuči pouke iz krikova umirućih u burnoj prošlosti Balkana. Srbi će im to oprostiti. Istorija neće”, napisao je Šarić.

5 COMMENTS

  1. Izuzetan članak. Svaka reč – tačna. Nemam šta dodati a ni oduzeti. Znamo da sila Boga ne moli ali ni Bog silu ne voli. Povrati ćemo Kosmet kad tad ?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here