“Srbi možda dobiju i više od 10 mandata“

0

Može se očekivati da Priština podeli mandate bez diskriminacije prema Srbima: Milovan Drecun
 

Drecun je ocenio da se očekuje, kada bude završena distribucija mandata, da se pokuša u dogovoru sa međunarodnom zajednicom izdejstvovati od Prištine da ne pokušava umanjiti rezultat izbora.

 

On je rekao za RTS da Srbi treba što masovnije da učestvuju u svim privremenim institucijama samouprave, ne zato da bi priznali nekakvu samoproglašenu nazovi državu na Kosovu i Metohiji, već zato da bi imali mehanizam putem kojeg će se legalno demokratskim sredstvima boriti za poboljšanje sopstvenog položaja i samim tim za povratak države Srbije na Kosovo i Metohiju.

 

"Ako je temelj politike u narednom periodu stavljen na formiranje zajednica srpskih opština, onda je potrebna snažna podrška srpskih poslanika u parlamentu u Prištini, jer će od njih zavisiti stvaranje zakonodavnog okvira koji je neophodan na Kosovu i Metohiji", naveo je Drecun.

 

On je istakao da izlazak 53.000 Srba na vanredne parlamentarne izbore na Kosovu i Metohiji pokazuje da su oni poslušali poziv Vlade Srbije i da će u narednom periodu Vlada Srbije imati potpuni kapacitet da nastavi proces normalizacije odnosa i zastupa interese srpskog naroda na Kosmetu.

 

"Poslanici će u narednom periodu imati značajan zadatak jer bi trebalo da svoje delovanje koordiniraju sa Vladom Srbije, na šta ih obavezuje velika izlaznost srpskog naroda", naveo je Drecun.

 

Srpska: Na Kosovu glasalo 53.000 Srba

 

On je dodao da je ovakav izlazak očekivan, ali da je na severu Kosova slabiji odziv birača i da tamo nije dobro shvaćen značaj delovanja budućih poslanika.

Drecun je rekao da se očekivao izlazak znatno većeg broja Albanaca na izbore od 43 odsto.

 

Na osnovu prebrojanih nešto više od 90 odsto glasova sa juče održanih parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji, Srpska lista je osvojila 2,76 odsto glasova, podaci su Centralne izborne komisije Kosova.

 

U parlament ulazi i Progresivno-demokratska stranka – novoformirana politička partija Srba, kojoj bi na osnovu 0,72 odsto glasova trebalo da pripadne jedno od ukupno 10 garantovanih poslaničkih mesta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here