pixabay.com

Bundestag je prihvatio zakon koji reguliše useljavanje stručne radne snage iz zemalja van EU – dakle i Srbije. Oko dela zakonskog paketa koji se odnosi na useljavanje stručne radne snage van EU, poslanički klubovi su bili prilično složni.

Novi zakon se ne odnosi samo na vrhunske stručnjake nego za sve one koji pronađu zaposlenje „koje odgovara njihovoj kvalifikaciji“. I to za sva zanimanja, a ne samo za ona koje nemačka Agencija za zapošljavanje proglasi deficitarnim, kao što je to bio slučaj i do sada.

Velika novost je i ta da će onima sa stručnom kvalifikacijom biti omogućeno i da pre samog zaposlenja dođu u Nemačku kako bi ovde tražili posao. Taj boravak je ograničen na šest meseci, a uslov je da se osoba može sama izdržavati.

No najveća novost, i to je, kako pišu nemački mediji, i najveća pobeda socijaldemokrata koji su uprkos otporu demohrišćana uspeli da se izbore za to da nemački poslodavac više ne mora dokazivati da na EU tržištu nije uspeo da pronađe adekvatnu radnu snagu.

Ipak, u saopštenju Republičkog zavoda za statistiku i Dunavskog transnacionalnog programa navodi se je Austrija najpopularnija zemlja za ljude kojia privremeno odu iz Srbije, a najduže se na radu zadržavaju u Francuskoj, Švajcarskoj i Nemačkoj.

Srbija je tradicionalno emigrantsko područje iz kojeg kontinuirano od početka devedesetih odlaze mladi, a najčešća zemlja je Austrija koja je pretekla , ranije dominantnu Nemačku, navodi se u saopštenju.

 Građani Srbije u inostranstvu prosečno borave i rade 11 godina, a na čelu liste po dužini boravka je Francuska, gde se ostaje 14 godina, Francuska i Nemačka po 12,8, dok se u Austriji obično ostaje 12,4 godina, navodi se u saopštenju.

Kada je reč o prekookeanskim destinacijama najduže se ostaje u Australiji – 12,1 godinu, Kanadi – 10,4, i SAD – 8,6 godina.

Od početka ove godine radi koordinaciono telo za praćenje tokova ekonomskih migracija u Republici Srbiji koje je osnovala Vlada Srbije i gde su predstavnici više ministarstava, poslodavaca, sindikata i Srpske akademije nauka i umetnosti.

Na radu, odnosno boravku u inostranstvu prema podacima popisa iz 2011. godine bilo je 313.411 lica, a sledeći popis stanovništva je 2021. godine. U projekat Unapredjenje institucionalnih kapaciteta i pospešivanje saradnje radi supčavanja i postupanja u skladu sa uticajima transnacionalnih migracija mladih koji je finansirala EU učestvuje 19 partnerskih institucija, zavodi za statistiku, naučni institute, univerziteti i lokalne samouprave iz Austrije, Nemačke, Madjarske, Srbije, Slovenije, Slovačke, Bugarske i  Rumunije.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime