J. L. Petković

Gradonačelnik Leposavića u ostavci Zoran Todić izjavio je da je i nakon više pokušaja narod u Leposaviću ostao uskraćen za odgovore za šta će se zemljište u ovoj opštini eksproprisati, šta će doneti ta eksproprijacija te koji je uopšte javni interes za sve, uz podsećanje da je jedinu informaciju dobio od pripadnika Specijalne kosovske policije.

– Potpukovnik Veton Eljšani je nama 1. februara, prilikom protesta meštana, javno rekao da će se na 83 hektara zemljišta prostirati baza pogranične policije i to je jedini odgovor koji smo dobili. Na javnoj raspravi koja je prošle nedelje održana u Leposaviću od strane predstavnika prištinske vlade nismo dobili odgovore, iako su svi građani pitali šta će se graditi na njihovim imanjima. Odgovor da će se tu graditi nekakvi lokalni putevi i optički kablovi su besmisleni i smešni – kaže Todić.

Javnoj konferenciji prisustvovali su i Mladen Ćiprijanović, pravnik iz opštine Leposavić, advokat Predrag Miljković kao i Duško Čelić, profesor prava i ekspert za imovinska pitanja.

Ćiprijanović je izneo niz grešaka koje su izazvale direktno kršenje zakona i zbog kojih je vlada u Prištini pokušala da kroz javne rasprave ispoštuje procedure.

– Niko nije bio uključen u proces eksproprijacije, ni lokalna samouprava, ni građani, NVO, meštani čije je zemljište obuhvaćeno eksproprijacijom. To nema veze sa zakonom. Javna rasprava je sazvana tek pošto su započeti radovi, što se kosi sa svim zakonima, mnogi zakoni nisu ispoštovani i onda kada je na red došla ta javna rasprava službenici Ministarstva koji su došli da predstave tu odluku bili su nespremni i nisu nam odgovorili na pitanje šta će se graditi i koji je javni interes te gradnje za meštane i stanovnike opštine Leposavić – kaže Ćiprijanović.

Advokat Predrag Miljković, koji pred kosovskim sudom zastupa meštane sela Dren, rešenje vidi u vraćanju svega ovoga na pređašnje stanje, ali i sam priznaje da će do toga teško doći.

– Nismo mi Švajcarska ili Nemačka, pa da postoji pravna kultura, ovo me podseća na neku afričku državu gde se dođe oružjem, pa se tajno radi i gradi. Zanimljiva je činjenica da je predstavnik vlade na raspravi u Leposaviću podigao registrator i rekao “evo ga projekat” i onda je spustio registrator, a taj plan do danas niko nije video. Postoje pravne instance kojima smo već podneli žalbe – kaže Miljković, uz očekivanja da će sud prilikom pisanja odgovora na tužbu meštana morati da odgovori šta će se graditi u oblasti koja je predviđena za eksproprijaciju.

Vlada Kosova u januaru je donela odluku o eksproprijaciji više od 83 hektara zemljišta u opštini Leposavić na severu Kosova, a radovi su obustavljeni nakon protesta meštana i pod pritiskom javnosti. Iako su radovi prekinuti, teška mehanizacija i pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije i dalje se nalaze na terenu.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here