Tanjug
Milorad Dodik

Republika Srpska ujedinjeno je odgovorila na ultimatum visokog predstavnika za BiH Valentina Incka da Narodna skupština oduzme povelje osnivačima Srpske Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku i Biljani Plavšić, koje su im dodeljene 2016. povodom 25. godišnjice od nastanka RS.

Incko je Skupštini dao rok do kraja aprila, poručivši da bi se oduzimanjem povelja “uklonila kolektivna odgovornost sa srpskog naroda”, što je izazvalo dodatni revolt u Srpskoj.

– Incko je pokazao najniže strasti i mržnju prema srpskom narodu kvalifikujući nas kao kolektivno odgovorne za zločine koji su njemu u glavi – uzvratio je Milorad Dodik.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH ukazuje da je to deo koncepcije koju je šef OHR-a realizovao i kad je tvrdio da je RS nastala na principima NDH.

– Nije tada mogao veću uvredu Srbima da pošalje jer su upravo Srbi masovno stradali od takve kvazidržave – rekao je Dodik.

On je optužio Incka da je obavljajući dužnost visokog predstavnika u BiH “zaradio ozbiljan novac”.

– Incko je imao nesreću što je Republika Srpska napravila ozbiljan otklon od intervencija međunarodne zajednice, pa i OHR. Oni savršeno dobro znaju da mi više nećemo nikada nećemo prihvatiti njihovo nametanje odluka i sada bi trebalo verovati takvim ljudima. Ultimatum ovog tipa najteže prolazi kod našeg naroda. Razgovaraćemo na tu temu, a Incko se diskvalifikovao za sva vremena – istakao je Dodik i pitao zbog čega visoki predstavnik nije zatražio da se u Sarajevu promene nazivi škola i drugih institucija, nazvanih po muslimanskim zločincima iz Drugog svetskog rata.

– Naravno, to nije uradio i on se usmerava samo na jedan narod – konstatovao je Dodik.

Da je Inckov zahtev Skupštini RS sramotan smatra i predsednica Srpske Željka Cvijanović.

– Reći kako je Republika Srpska nametnula srpskom narodu teret krivice je odvratna izjava i uvreda svim Srbima. To pokazuje lošu nameru prema RS, a pogotovo prema porodicama onih koji su izgubili svoje najmilije – poručila je Cvijanovićeva, komentarišući Inckovu naknadnu interpretaciju pisma predsedniku parlamenta Srpske, u kojoj je za Dojče vele rekao da “nije on nametnuo kolektivnu odgovornost, već da je RS nametnula srpskom narodu teret krivice”.

Ona je navela da su svi dosadašnji visoki predstavnici delovali izvan zadatog okvira.

– Neki su pretili, neki kažnjavali, neki nametali veštačka rešenja i od svega toga je ovoj državi uvek bilo gore, a nikad bolje, ali Incko je otišao dalje. On je odlučio da truje, komplikuje, vređa i umišlja da je on taj koji će govoriti šta je Srbima Republika Srpska. Ne bih nikoga da vređam i ne bih sebi dozvolila da govorim loše o bilo kojem kolektivitetu na planeti, ali o istoriji bi se svašta moglo reći. Dakle, Incko je prešao crtu. Ne postoji mandat koji mu dozvoljava da priča na ovaj način. Jasno je da je BiH u kojoj ni Srbi, ni Hrvati ne bi imali nikakva politička prava, pa ni pravo na identitet, mera njegove vizije BiH. Ali, to nije naša mera – naglasila je predsednica Srpske.

Sramna poređenja sa NDH

Milorad Dodik istakao je da su posebno neumesna Inckova poređenja nastanka RS sa zloglasnom NDH.

– To je nedopustivo, jer su Srbi najviše stradali od NDH. Samo u logoru Jasenovac ubijeno je oko 500.000 Srba. U masovnom zločinu nad Srbima kod Bihaća ubijeno je 12.500 Srba, a u Brodu kod Foče za dva dana je ubijeno 6.000 ljudi. Bivši režim je održavao priču da se radi o žrtvama fašističkog terora, a ne o Srbima – podsetio je Dodik.

Penzioner bez odgovornosti

Željka Cvijanović ocenila je da Incko ne uživa podršku ni onih koji su mu poverili mandat u BiH.

– Da se ovo dešava u sferi bilateralne diplomatije, stvari bi se lakše rešile jer i ozbiljne zemlje su povukle šarlatane, one koji rade naopako i koji su izgubili kredibilitet. Ali, Incko je penzioner bez odgovornosti prema svojoj zemlji. Doduše, on ne uživa podršku ni svih u čije ime vrši mandat zato što je to prevaziđena kategorija i što se pretvorila u oruđe pojedinih politika, a ne instrument podrške izgradnji poverenja u BiH – upozorila je predsednica RS.

Incko zaštitnik terorista

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević tvrdi da Incko svesno proizvodi haos i želi da izazove incidente i sukobe.

– Incko je zaštitnik mudžahedina i terorista, a oni su ovih dana bili u fokusu svih izveštaja iz BiH. On ne može promeniti presudu Suda BiH, izrečenu komandantu Trećeg korpusa Armije BiH Sakibu Mahmuljinu zbog ritualnih odsecanja glava nezaštićenim Srbima sa Vozuće – istakao je Galijašević.