Srbi neravnopravni u Federaciji BiH

0

 

Analiza je napravljena u okviru pripreme strategije očuvanja i jačanja odnosa matične države sa Srbima u regionu. Kao poseban problem u analizi je naglašen povratak izbeglih i raseljenih Srba u BiH i povratak njihovih imovinskih i drugih prava, što se negativno odražava i na ostvarivanje drugih prava, kao što su pravo na rad ili prava u kulturi i prosveti.

 

Prioritet Ministartva biće povratak proteranih u svoje domove, kroz dosledno poštovanje njihovih građanskih prava i sloboda, čime će se jasno pokazati da Srbija želi stabilnost u regionu i fleksibilnost u odnosima sa susednim državama i u međudržavnoj saradnji.

 

Ministarstvo je najavilo da će se zalagati da cilj državne politike prema Srbima u regionu bude očuvanje stanovništva u oblastima u kojima srpski narod živi, a koje su bile poprište ratova, progona, ekonomskog propadanja i iseljavanja.

 

"Jedan od prioriteta u narednom periodu biće da se ojača infrastruktura za međusrpsku komunikaciju i koordinaciju, sa ciljem da se pospeše civilne inicijative Srba u BiH, njihov monitoring, kao i redovno pravno savetovanje i povećanje broja zaposlenih Srba u organima u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi", najavilo je Ministarstvo za dijasporu Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here