Srbi nestaju iz Orahovca

0

Marjan Šarić, bivši predsednik opštine Orahovac
 

Marjan Šarić, bivši predsednik opštine Orahovac kaže da su ovi izbori u velikoj meri značajni za opstanak srpske zajednice u tom mestu. Bilo bi im značajno da imaju svog predstavnika u skupštini, jer u lokalnom parlamentu nema nikoga da govori u njihovo ime. A problema je puno. U Orahovcu i u Velikoj Hoči.


Očekujete li novi talas prodaje srpskih kuća?

– Mi nemamo mogućnosti da to rešimo. Obraćali smo se Vladi Srbije, ali nismo dobili odgovor i rešenje. Još nekoliko kuća koje su važne za srpsku zajednicu u opštini Orahovac su u procesu prodaje. Ukoliko se to dogodi promeniće se nacionalna i etnička struktura stanovništva i za nekoliko godina nijedan Srbin neće ostati u našem delu Orahovca.

Kako Srbi u Orahovcu gledaju na ove izbore?
– Srbi iz opštine Orahovac se plaše da nam se ne desi scenario sa lokalnih izbora održanih u novembru 2013. godine. Tada su bile četiri srpske liste na 700 glasača, pa nijedan odbornik iz srpske zajednice nije prešao cenzus i nije ušao u lokalni parlament, da se čuje naš glas i naši veliki problemi. Raseljeni Srbi iz opštine Orahovac nam zameraju što opet nismo uspeli da se složimo i da treba da podržimo jednog kandidata i listu koju podržava Vlada Srbije.

 

Da li su građani srpskog dela Orahovca motivisani za glasanje?

– S obzirom da prvi put od proglašenja nezavisnosti Kosova Srbi iz Orahovca imaju dva

Beži i poverenik

Da li neko drugi može da vas predstavlja?
Direktor kancelarije za zajednice i povratak u opštini Orahovac prodao je svoju kuću. Kako da nas on zastupa i radi na povratku? Zato je potrebno da imamo predstavnika u parlamentu i pokušamo da preko ministarstava i ambasada rešimo probleme Srba u Orahovcu, ali i čitavom Kosovu.

kandidata, na Srpskoj i na listi PDS, motiva imamo na pretek. Nadamo se da ćemo dobiti jednog predstavnika u skupštini Kosova.

Šta ovi izbori znače za njih?
– Prethodni saziv kosovske skupštine usvojio je zakon o Velikoj Hoči kao zaštićenoj zoni. Međutim, ni posle dve godine taj zakon nije stupio na snagu, pa je pre nekoliko meseci na glavnom vodotoku izgrađena štala. Bez građevinske dozvole, izgrađena je i fabrika plastičnih masa koja je bila ponuđena srpskoj zajednici da je otkupi, ali to naša Vlada nije realizovala. Put Orahovac – Suva Reka proglašen je za industrijsku zonu, gde se grade moteli, benzinske pumpe, auto-radionice…. Ima još milion otvorenih pitanja koje nas muče. Sve te probleme nismo uspeli da rešimo, jer nemamo predstavnike.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here