K. Marković
Svestrani srpski mališani

Mladi folkloraši i muzički orkestar Benđo Akademije, koja ovih dana proslavlja svoju prvu godišnjicu postojanja i uspešnog predstavljanja srpske tradicije i kuture, nastavili su prošlog vikenda saradnju sa etničkim zajednicama u Melburnu.

Na poziv brojne vijetnamske zajednice, članovi Akademije predstavlili su u prošlu nedelju raskošni repertoar srpskih narodnih igara i pesama na izuzetno posećenom multikulturalnom festvalu „Istok se sreće sa Zapadom“. Festival je organizovan u sklopu tradionalnog obležavanja Lunarne nove godine.

Ne samo što su od publike bili nagrađeni za predivne srpske narodne igre i prelepe pesme koje su im pevali, deca i mladi u srpskim narodnim nošnjama bili su istinska atrakcija na festivalu. Posetioci iz vijetnamske zajednice nisu mogli da odole da se fotografišu sa srpskim mališanima u raznobojnim i azijskom narodu ne tako svakodnevnim nošnjama.
Organizatorima se izuzetno dopao nastup predstavnika srpske zajednice, pa su ih pozvali da dođu i naredne nedelje na još jednu njihovu proslavu Lunarne nove godine, ovog puta u melburnškom pregrađu Springvejl.

– Predstavnici vijetnamske zajednice imali su priliku da vide naše nastupe na jednom od više festivala na kojima smo učestvovali prošle godine. Naše igre su im se zaista dopale, pa su nas pozvali da dođemo na njihov veliki festival koji su organizovali u Futskraju na zapadu Melburna – kaže Slobodan Benđo.

Umetnički direktor Akademije dodaje da se domaćinima naročito dopala svestranost srpske dece.

– Posebno im je bio zanimljiv naš umetnički kvalitet, jer deca ne samo što igraju već i pevaju naše narodne pesme, a imamo i svoj muzički orkestar, što je retkost. Danas smo imali jednosatni program u udarnom terminu – dodaje Benđo, koji se pohvalio da su već pozvani da učestvuju i predstave se lokalnoj kineskoj i ruskoj zajednici u Melburnu.

Većina folklornih grupa iz srpske zajednice još uvek je na letnjem raspustu, ali su u Benđo Akademiji odlučili da sa probama i ovogodišnjim aktivnostima započnu ranije. Kako i u maju predstoji nova turneja u Kini, nameravaju da se tokom narednih meseci što bolje pripreme. Slobodan Benđo kaže da imaju izuzetno veliko interesovanje roditelja koji žele da prvi put upišu decu na probe folklora.

– Imali smo pauzu samo dve nedelje i odmah nakon Božića počeli smo sa prvim ovogodišnjim probama u Jaravilu. Već na prvoj probi sačekao nas je veliki broj novih članova i mogu da kažem da zaista brojčano rastemo i težimo da tokom ove godine imamo 100 igrača. Nismo daleko od tog broja – pohvalio se Benđo.

U maju u Kini

Prema ovogodišnjem kalendaru nastupa, Akademija će učestovati na svim važnijim multikulturalnim festivalima u Melburnu, na poznatom multikulturalnom Pako Festu u Džilongu, kao i u Adelajdu.

– Većina naših članova i roditelja s nestrpljenjem očekuje planirani put za Kinu koji će biti organizovan na početku maja. U saradnji sa tamošnjom srpskom zajednicom organizujemo i naš koncert u Pekingu – kaže Slobodan Benđo.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime