Srbi povratnici nezaštićeni u BiH

0

Majkićeva je za "Glas Srpske" rekla da su srpski povratnici u FBiH najdiskriminisanija kategorija stanovništva i da mnogi žive bez osnovnih uslova za život, jer nemaju struju, nije im vraćena imovina i opstruišu ih na sve načine.

 

Foto: arhiva
 

 

Poslanik SNSD-a u parlamentu BiH Slavko Jovičić istakao je da, čim iz Sarajeva krenu hajke na vlast Republike Srpske, to se odmah oseti u FBiH učestalijim napadima na Srbe.

 

"Osim loše bezbednosne situacije povratnika u FBiH, problem predstavlja katastrofalan položaj Srba koji su ostali u Federaciji. Ima opština u kojima se na prste mogu izbrojati Srbi koji rade. Dokaz za ovo je i sarajevska opština Hadžići u kojoj je pre rata živjelo oko 30 odsto Srba, a danas živi tek nekoliko stotina", rekao je Jovičić.

 

U federalnom Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da je u tri kantona prošle godine prijavljeno 125 napada na srpske povratnike, od čega je 101 slučaj zabeležen na području Tuzlanskog, a 14 na području Bosansko-podrinjskog kantona. Mete su, većinom, bile kuće i imovina povratnika čiji vlasnici uglavnom tu nisu stalno nastanjeni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here