Srbi sami sebi najveći neprijatelji

0

Iako oni to ne priznaju, odluka srpskih poslanika da u kosovskom parlamentu podrže koaliciju okupljenu oko Ramuša Haradinaja već ih je dovela u politički lošu poziciju.
Ustavni sud Kosova suspendovao je izbor Ise Mustafe za predsednika parlamenta (ne bi bio izabran bez podrške Srba) i naložio Skupštini "da se uzdrži od svakog delovanja do konačne odluke" tog suda. Rešenje je doneto po žalbi stranke Hašima Tačija. Odluka je doneta jednoglasno, a privremena važi najkasnije do 18. septembra. Tako je po ko zna koji put usporeno donošenje zakona za formiranje Zajednice srpskih opština, priče koja će uskoro obeležiti godišnjicu trajanja i slavljenja briselskog dijaloga iz kog je nastala.
O odluci Ustavnog suda u Prištini Aleksandar Jablanović, predsednik izborne liste Srpska, kaže da privremena mera znači "da svi zakonski rokovi prestaju da teku, i da ne postoji opasnost od novih parlamentarnih izbora".
– Najviše što može da se desi jeste da sud proglasi da izbor nije bio legalan, i da se ponovo glasa što ni u čemu neće promeniti glasanje. Za nas je skupština konstituisana, ali ako Ustavni sud kaže da nije, onda će ponovo ući u taj proces – objašnjava Jablanović.
Novoizabrani srpski poslanici su na pragu da naprave još jedan politički potez koji bi mogao da im se vrati kao bumerang. Kako "Vesti" saznaju, u Prištini se razgovara o pismenoj podršci Ramuševoj koaliciji (u kojoj se sem Mustafe, nalaze i Fatmir Ljimaj, a podržava je Samoopredeljenje Aljbina Kurtija) za izbor predsednika parlamenta.
Analitičar Dušan Janjić i dalje smatra da su ovi potezi srpskih poslanika prva velika greška Aleksandra Vučića i Vlade Srbije kada je reč o položaju Srba na Kosovu.
– Srbi treba da ostave Albancima da se dogovore, da ne bi rezultat na kraju bio – za sve su krivi Srbi, i da ne bi postali meta političkog i drugog besa Albanaca – ocenjuje Janjić.

 

Odlučuje i Čulaković
O Tačijevoj žalbi Ustavnom sudu Kosova odlučuju i Srbi. Naime, zamenik predsednika Ustavnog suda Kosova, Ivan Čulaković, ujedno, kako je na sajtu te ustanove navedeno redovan profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu, a optužen u aferi "Indeks". Čulaković je imenovan i u tročlano veće suda za razmatrane žalbe Tačijevih poslanika.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here