Srna

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik prisustvovao je pomenu povodom 78 godina od stravičnog pokolja 2.370 srpskih civila u naseljima Drakulić, Šargovac, Motike kod Banjaluke.

U najvećem pojedinačnom masovnom zločinu izvan koncentracionih logora NDH, u samo jednom danu je ubijeno i 551 dete.

Odajući počast žrtvama, Dodik je poručio da je pokolj nad srpskim narodom u februaru 1942. godine bio organizovani projekat tadašnje ustaške vlasti, koja je isto planirala i za druga područja, ali da srpski narod nije to dozvolio.

– Ovaj pokolj jedan je od najmonstruoznijih planova ustaškog zločina, počinjenog u banjalučkoj regiji. Ne postoji nijedan razlog koji bi mogao da opravda tako nešto imajući u vidu da je to trajalo 10 sati. Zločin je organizovan u okviru ustaškog projekta da jednu trećinu Srba treba pobiti, jednu pokrstiti, a jednu proterati. Taj monstruozniji plan sprovodio se u banjalučkoj regiji i svugde tamo gde su bili Srbi u Krajini i u Hercegovini – rekao je Dodik.

Komentarišući tvrdnje da se BiH kreće prema NATO, srpski član Predsedništva BiH je odgovorio da nijedan integrativni korak prema toj vojnoj organizaciji neće biti učinjen dok on obavlja funkciju na kojoj se nalazi u Predsedništvu BiH i vodi Republiku Srpsku zajedno sa predsednicom Željkom Cvijanović i drugim funkcionerima.

– U poslednje vreme nigde od NATO niste čuli da je BiH na putu integracija, već su rekli da smo na putu saradnje – rekao je Dodik u Banjaluci povodom tvrdnji SDS-a i PDP-a da BiH ide u NATO.

On je naglasio kako nije mogao, ali bi voleo da jeste, da ukine Akcioni plan za članstvo u NATO, jer je za to potrebna saglasnost u okviru Predsedništva BiH.

– Učinio sam sve da se onemogući Akcioni nacionalni plan i da putem dokumenta Program reformi pokuša da se održi neki oblik saradnje sa NATO. To je ono što mi sada radimo – rekao je Dodik.

Srebrenica podvala Bošnjaka i stranaca

Dodik je ocenio da je Sud BiH nametnut da bi isključivo presuđivao Srbima za ratne zločine. Najnovija potvrda je optužnica za zločine u Srebrenici protiv predsednika boračke organizacije RS Milomira Savčića.

– Srebrenica je ozbiljna podvala Bošnjaka i dela međunarodne zajednice. Tu nema istine. Za Srebrenicu treba jedan valjan istorijski, veoma neprikosnoven i neosporan krug ljudi, odnosno komisija koja bi mogla da utvrdi stradanja svih u to vreme – i Bošnjaka i Srba u tom regionu – rekao je Dodik, dodajući da Srebrenicu treba ostaviti pokoljenjima kao raščišćenu stvar, a ne da se, kako je naveo, na bazi iluzija prave nove iluzije.