Srbi stali uz Haradinaja

0

Srpski poslanici podržali blok koji predvodi bivši haški optuženik
 

Izgleda da je taj scenario bio dogovoren, pojedini članovi Srpske nakon neočekivanog obrta, komentarisali su da se sve dešava "upravo po planu", ostavljajući dilemu da li je to bila tema nedavnog razgovora iza zatvorenih vrata u Beogradu.

Da bi se proceduralno izabrao novi predsednik parlamenta u Prištini iz redova albanske koalicije, predsedavanje parlamentom u Prištini je nakon pauze preuzela najstarija poslanica iz redova Srpske Milka Vuletić iz Leposavića, kadar Pokreta socijalista.

 

Svi za Mustafu

Za predsednika parlamenta Isu Mustafa su glasali svi predstavnici manjina, osim Nenada Rašića i Emilije Redžepi. Izabran je i potpredsednik parlamenta iz redova Samoopredeljenja koga je takođe podržala Srpska lista. Srbi nisu imali kandidata za potpredsednika, a kako je rekla Jasmina Živković, nova šefica poslaničkog kluba, njega će predložiti na narednoj sednici.

Celokupna drama je počela u 10 sati, da bi nakon početnog koškanja oko raspodela sedenja u skupštini došlo do protesnog napuštanja sednice. Razlog je taj što je predsedavajuća najstarija poslanica Fljora Brovina, članica stranke Hašima Tačija (PDK), na dnevni red stavila glasanje za novog predsednika skupštine, odnosno samo kandidata svoje stranke – Agima Alijua.

Prvi su salu napustili poslanici koalicije okupljene oko AAK Ramuša Haradinaja, zatim Samopredeljenje Aljbina Kurtija, da bi za njima krenuli i poslanici Srpske liste. Kad je Brovina proglasila kraj sednice, a Tačijevi napustili salu, svi ovi poslanici su se vratili, glasali za rezrešenje Brovine, a na njeno mesto postavili Milku Vuletić. Za nju su od 83 glasala 82 poslanika.

 

Ramuševa koalicija brojnija

Tačijeva stranka smatra da njoj pripada pravo da predlože predsednika Skupštine Kosova, ali se sa tim nije složila Ramuševa koalicija koja ukupno ima 47 poslanika, 10 više od Tačijeve. Pokret Samoopredeljenje ima 16 poslanika, a Srpska lista devet.

Vuletićeva je ekspresno vodila sednicu, i u roku od 20 minuta, sa sve obraćanjem novoizabranog predsednika parlamenta, sednica je završena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here