Tanjug
Aleksandar Vučić je odlikovao Emira Kusturicu

“Srbi su jedan od retkih naroda u svetu koji nikada nije pokoren, i to je jedna od najvećih trezorskih vrednosti koje imamo”, poručio je na Dan državnosti Srbije reditelj Emir Kusturica, zahvaljujući se u ime svih odlikovanih povodom Dana državnosti Srbije na današnjoj svečanosti u Palati Srbija.

Kusturica je istakao da se s njim oko ordena nikada nije pregovaralo.

– To je orden stvaranja srpske države, nastale ustankom, ili kako je nazvao Milorad Ekmečić – revolucijom, koja je od tada u formi kneževine, monarhije ili republike opstala i što je najvažnije nikada do kraja pokorena. To je jedan od retkih narod u svetu koji nikada nije pokoren i to je jedna od najvećih trezorskih vrednosti koje imamo – poručio je Kusturica.

Izrazio je nadu da će ako održimo KiM i Republiku Srpsku, srpski narod nastaviti da živi i da će ovo što sada živimo postati jedna duga i teška epizoda u budućoj televizijskoj seriji koja će biti snimljena “na teritoriji celovite Srbije”.

Šaljivo je prokomentarisao kako nikada lakše nije došao do odličja i da je uvek ordenje zamišljao na reveru uniforme ratnika, a da je on orden dobio dok je sedeo zatvoren u planini sa medvedima, vukovima i po nekim turistom.

– Kad, evo ti orden, i to državni, i uz to onaj najvažniji – kaže Kusturica.

Proslavljeni reditelj govorio je i o značaju moralnog kapitala srpskog naroda koji smo nasledili od predaka, a to se, ističe on, može najbolje prepoznati u članu 118 Sretenjskog ustava iz 1835. godine kojim “svaki rob koji stupi na srpsku zemlju slobodan”.

Govorio je i o novim pravilima koje nameće neokapitalizam ili neokomunizam i parolama, kako kaže, 10 multimilijardera da se ukinu porodice i “da ne budemo očevi i majke, muškarci i žene, braća i unuci”.

Ističe da na planetarnom nivou postoji ideja da se porodica i patrijahalne vrednosti ukinu, kao i da je jedan engleski profesor dobio otkaz jer je na svom jutjub kanalu promovisao te vrednosti.

Kusturica naglašava da kod nas duh vere i porodice još uvek postoji i dodaje da dok u ovom kovid stanju kod nas preovlađuje tema ko će biti novi patrijarh, u Holandiji kupuju crkve i pretvaraju ih u kafiće i vikendice.

Primetio je reditelj i da su tokom raznih protesta u svetu rušeni mnogi spomenici, da su se mnogi spomenici strogo čuvali od demostranata, dok je u Srbiji nedavno otkriven novi spomenik visok 20 metara.

Kusturica ističe da smo tim spomenikom pokazali da i dalje posedujemo moralni kapital i da naša istorija vredi.

Pored Kusturice, prisutnima se putem obratila i nagrađena direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević u ime svih nagrađenih lekara i poručila da borba protiv virusa korona nije bila laka ni za jednu zemlju, ali da je zaštita zdravlja građana bila imperativ i privilegija za sve lekare.

Poručila je da pronalaskom vakcine, kao jedinog rešenja protiv virusa korona, imamo veću mogućnost da sačuvamo živote ljudi.

Priznanje je dobila i umetnica Marina Abramović koja se obratila putem video snimka u kojem je zahvalila na nagradi za zasluge u kulturi.

– Ja sam rođena u Beogradu, završila studije u Beogradu i započela umetnički rad u Beogradu. Moja izložba u MSU je bio dokaz meni da me mlada genercija prati i podržva moj rad, a ova zlatna medalja dokaz da moja država stoji uz mene i moj rad – poručila je Abramović.

2 COMMENTS

  1. I kako je onda moguce ne voleti ga, kad ovako mudro i fino zbori! Cestitke velikom umetniku i coveku Emiru Kusturici.

  2. “nije pokoren” Али српски народ нестаје са Балкана. Полако али сигурно. Српска интелигенција (свака част Кустурици) већ годинама бежи од Титове диктатуре пролетаријата.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here