Privatna arhiva
Tomas Drozda

Dnevni list „Vesti“ je generalnim sekretarima svih značajnih austrijskih partija postavio nekoliko pitanja koja se odnose na srpsku zajednicu u Austriji. Koliko dobro poznaju i koliko im je važna srpska zajednica u Austriji, da li će se u predstojećoj kampanji posebno obraćati Austrijancima srpskog porekla, neka su od pitanja na koje smo dobili odgovore.

Socijaldemokratska partija Austrije (SPOe) jedina je stranka koja ima poslanika srpskog porekla u austrijskom parlamentu. U svojim redovima ima i veliki broj članova poreklom sa prostora bivše Jugoslavije.

Tomas Drozda, generalni sekretar SPOe, na pitanje da li ta stranka zna koje su političke težnje, potrebe i želje Srba koji žive u Austriji, odgovara da svi građani, a tako i oni srpskog porekla, imaju slične težnje, potrebe i želje.

– To su priuštivi stanovi, sigurna radna mesta, fer plate, dobro obrazovanje, socijalna bezbednost, kao i penzije koje omogućavaju dostojanstveno starenje. Svestan sam da su građani srpskog porekla snažno povezani sa zemljom svog porekla, tako da su teme pristupanja Srbije EU i naravno Kosovo za njih od posebnog značaja.

Na pitanje kojim sadržajima se SPOe konkretno obraća ciljnjoj grupi Austrijanaca srpskog porekla i zašto bi oni trebalo da glasaju za socijaldemokrate na predstojećim izborima, Drozda ukazuje da se ta partija zalaže za inkluzivno društvo, u kojem su svi ljudi ravnopravno tretirani.

– Naši građani srpskog porekla su značajno doprineli ekonomskom usponu Austrije. Oni su deo nas. Mi smo svi Austrijanci. Borimo se za društvo bez diskriminacije i društvo socijalne pravde. Konkretne mere, za koje se zalažemo, su niske stanarine, time što bi ukinuli porez na dodatu vrednost na kirije, uvođenje poreza za milionere, više investicija u obrazovni sistem, rasterećenje malih i srednjih primanja. Interesovanja građana Austrije su ista i svi žele i zaslužuju dostojanstveni život – objasnio je on.

Upitan kojim etničko-specifičnim merama i akcijama SPOe pokušava da pridobije naklonjenost austrijskih Srba, Drozda ukazuje da socijaldemokrate obilaze građane, organizuju ili posećuju manifestacije koje organizuju građani srpskog porekla.

– Mi smo puno u kontaktu sa ljudima kako bi saslušali njihove probleme i želje i na osnovu tih saznanja oblikujemo našu politiku – dodao je on.

Na pitanje koliko je političkih funkcionera srpskog porekla u SPOe rekao je da se o tome ne vodi statistika, ali je podsetio da ta stranka jedina ima poslanika srpskog porekla u parlamentu, a to je Kristijan Kovačević.

Takođe ukazao je da u stranci ima brojne saradnike srpskog porekla, koji rade u različitim odeljenjima – od organizatorskog do tima za komunikaciju.

Evropa da rešava kosovski čvor

Tomas Drozd je za „Vesti“ govorio i o kosovskom pitanju. Upitan da li je dijalog između Beograda i Prištine moguć uz takse koje je Priština uvela na srpsku robu, generalni sekretar socijaldemokrata odgovara je od ogromnog značaja pridržavanje sporazuma.

– Mišljenja sam da je uvođenje taksi pogrešan put za ostvarenje političkih ciljeva – poručuje on.

Drozda smatra da je kompromis uvek moguć i da nema alternativu, ali ukazuje i da je važno da za tako nešto postoji volja.

Na pitanje da li bi SAD i Rusija trebalo da se, pored Brisela, uključe u rešavanje ovog pitanja on je izneo stav da taj problem EU može da savlada.

– Na kraju krajeva to je evropsko pitanje, jer se Srbija nalazi u srcu Evrope – zaključio je Drozda.