Srbi su već “osvojili” Mesec i Mars. Na redu je krater Merkur

0

Projekat "Mesindžer" možete pronaći OVDE, a kratere koji čekaju imena umetnika OVDE, dok se registracija i glasanje obavljaju OVDE.

Fonet/AP/NASA
U Sunčevom sistemu već se nalazi veliki broj asteroida i kratera koji nose imena po Srbiji i velikanima srpske istorije. Zašto se neko od srpskih imena ne bi našlo i na Merkuru? (Foto: Ilustracija)
 

U Sunčevom sistemu već se nalazi veliki broj asteroida i kratera koji nose imena po Srbiji i velikanima srpske istorije. Zato bi bilo lepo da se neko od srpskih imena nađe i na Merkuru. Pošto su u konkurenciji umetnici, portal Alo predlaže da to budu:

Krater A – Ivo Andrić

Krater B – Paja Jovanović

Krater C – Stevan Mokranjac

Krater D – MIlena Pavlović Barili

Krater E – Miroslav Antić

Ovo su, podsetimo, asteroidi i krateri koji nose imena po našim ljudima i zemlji.

ASTEROIDI

– 1517 Beograd – Nalazi se u glavnom asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera i ima prečnik od 36,16 kilometara. Otkrio ga je čuveni srpski astronom Milorad B. Protić, po čijem je rodnom gradu i dobio ime. Udaljen je oko 400 miliona kilometara od Sunca.

– 1550 Tito – Otkrio ga je takođe Milorad B. Protić, 1937. godine, a ime je dobio kasnije, po tadašnjem predsedniku SFRJ. Nalazi se u glavnom asteroidnom pojasu, a od Sunca je udaljen oko 375 miliona kilometara

– 1554 Yugoslavia – Još jedan od Protićevih asteroida iz glavnog asteroidnog pojasa, otkriven je 1940. godine, a od Sunca je udaljen oko 390 miliona kilometara.

– 1555 Dejan – od Sunca je udaljen oko 400 miliona kilometara. Otkrio ga je belgijski astronom Fernand Rigo, koji mu je ime dao po sinu srpskog astronoma Petra Đurkovića, koji mu je bio veliki prijatelj. Takođe se nalazi u glavnom asteroidnom pojasu.

– 1564 Srbija – Još jedan od Protićevih asteroida, otkriven 1936. godine. Od Sunca je udaljen oko 475 miliona kilometara.

– 1605 Milanković – Asteroid glavnog pojasa, otkrio ga je Đurković 1936. godine i dao mu ime po čuvenom naučniku. Od Sunca je udaljen oko 450 miliona kilometara.

– 1675 Simonida – Otkrio ga je Protić 1938. godine i dao mu ime po kraljici Simonidi, supruzi kralja Stefana Milutina. Srednja udaljenost od Sunca mu je oko 335 miliona kilometara.

– 1700 Zvezdara – Kao i ostali, nalazi se u glavnom asteroidnom pojasu. Otkrio ga je Đurković 1934. godine i dao mu ime po delu Beograda. Udaljen je od Sunca između 274 i 433 miliona kilometara.

SRBIN NA MARSU

Čuveni naučnik Milutin Milanković je zbog ogromnih zasluga za nauku dobio i krater na Marsu koji nosi njegovo ime. Širine je 118,4 kilometra, a lako ga je videti jer se nalazi severno od planine Olimpus mons, koja je visoka čak 22 kilometra.

– 1724 Vladimir – Takođe u glavnom asteroidnom pojasu. Otkrio ga je 1932. godine Belgijanac Eugen Žozef Delpotre. Ime nosi po unuku Milorada B. Protića, koji inače danas radi kao posmatrač u opservatoriji na Zvezdari. Od Sunca je udaljen oko 400 miliona kilometara.

– 2244 Tesla – Otkrio ga je Protić 1952. godine. U glavnom je asteroidnom pojasu i od Sunca je udaljen oko 420 miliona kilometara.

– 2348 Michkovitch – Nalazi se u glavnom asteroidnom pojasu. Otkrio ga je 1939. Protić, ime nosi po Vojislavu Miškoviću, nekadašnjem direktoru beogradske opservatorije i članu SANU. Od Sunca je udaljen oko 360 miliona kilometara.

– 3900 Knezevic – Otkrio ga je 1985. američki astronom Edvard Bouel i dao mu ime po direktoru beogradske opservatorije dr Zoranu Kneževiću, zbog velikog doprinosa ovoj nauci. Od Sunca je udaljen oko 355 miliona kilometara.

– 5397 Vojislava – Otkrio ga je japanski astronom Ošima 1988. godine, nalazi se u glavnom pojasu i od Sunca je udaljen oko 312 miliona kilometara. Ime nosi po Vojislavi Protić Benišek, ćerki čuvenog astronoma Protića.

– 6589 Jankovich – Ukrajinski astronom Černik otkrio ga je 1985. godine. Ime nosi po Milanu Jankoviću, biznismenu poznatijem kao Filip Cepter, koji je Ukrajinskoj akademiji nauka donirao 60.000 maraka, a oni su mu se odužili davši asteroidu njegovo ime. Od Sunca je udaljen oko 400 miliona kilometara.

– 22278 Protich – Belgijski astonom Anri Debeonj otkrio ga je 1983. godine i dao mu ime po čuvenom srpskom kolegi Miloradu B. Protiću. Nalazi se u glavnom asteriodnom pojasu, a od Sunca je udaljen oko 345 miliona kilometara.

KRATERI NA MESECU

– Na nama nevidljivoj strani Meseca nalazi se krater s imenom čuvenog naučnika
Milutina Milankovića. Promera je 34 kilometra, a ime su mu dali ruski naučnici prilikom obletanja oko jedinog Zemljinog prirodnog satelita.

– Jedan manji krater, širine dva kilometra i dubine 400 metara, dobio je ime po čuvenom Mihajlu Pupinu. Nalazi se istočno od čuvene velike “fleke” na Mesecu, poznate kao Mare Imbrium.

– "Svoj" krater ima i Ruđer Bošković, a nalazi se severozapadno od kratera posvećenog Juliju Cezaru. Širok je 46, a dubok 1,8 kilometara.

– Krater koji je dobio ime po najčuvenijem srpskom naučniku Nikoli Tesli nalazi se na takozvanoj tamnoj strani Meseca i širok je 43 kilometra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here