youtube.com/Nedeljnik Vreme

Na mostu preko Save kod Sremske Rače Srbija i Srpska obeležile su Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe u zločinačkoj akciji “Oluja” 1995. godine. Patrijarh srpski, Njegova svetost gospodin Irinej dočekao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, te služio parastos i održao besedu. Na mostu je otkrivena spomen-ploča i položeni su venci.

“Ovaj most je nemi svedok užasa i patnji srpskog naroda. Spasavajući sebe i svoju decu od zločina i sigurne smrti, ovuda, kao žrtve etničkog čišćenja, prođoše stotine hiljada Srba Krajišnika u avgustu 1995. godine. Došavši u Srbiju našli su nadu, utočište i spas”, potresne su reči ispisane na spomen-ploči, prvom obeležju stradalim Srbima tokom “Oluje”.

Ove godine izostala je organizacija masovnog okupljanja zbog epidemiološke situacije sa virusom korona, ali je za gledaoce TV prenosa spremljeno da vide na površini reke Save hologramski ispisana imena desetina stradalih Srba, a na nebu hologramski prikaz Belog anđela iz manastira Mileševa.

Udruženi zločinački poduhvat

Ceremonija obeležavanja nosila je naziv “Oluja je pogrom, otadžbina neće zaboraviti”, kako bi se poslala snažna poruka da matica oseća bol svih Srba, ma gde da se oni nalaze. I to ne samo povodom progona više od 220.000 Srba i ubistva njih gotovo 2.000, nego s idejom da se govori o stradanju srpskog naroda uopšte. Otkrivanje spomen-ploče i polaganje venaca, kako je najavio predsednik Vučić, označili su izgradnju spomen-parka srpskim žrtvama, koju su dogovorili Beograd i Banjaluka.

Za ovu priliku bio je spremljen i citat iz optužnice u kojoj je Haški tribunal utvrdio da je operacija “Oluja”, u leto 1995. godine, bila udruženi zločinački poduhvat sa tadašnjim hrvatskim predsednikom Franjom Tuđmanom na čelu, smišljen da protera srpsko stanovništvo iz Republike Srpske Krajine, mada su mnogi nezavisni eksperti utvrdili da je reč o genocidu. Potom su bila predviđena obraćanja Dodika, Vučića, ali i Suzane Bile, slepog svedoka progona iz kolone.

Etničko čišćenje

Obeležavanju su prisustvovale i premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, koja je uoči događaja ukazala da zločinačka akcija hrvatske vojske i policije predstavlja teško stradanje civila i etničko čišćenje koje nikada nije dobilo svoj pravi epilog.

Deo programa bio je posvećen recitovanju stihova Branka Ćopića “Na Petrovačkoj cesti”, gde su Srbi stradali i u Drugom svetskom ratu i pola veka kasnije, tokom “Oluje”. Takođe i poeme “Stojanka majka Knežopoljka”, Skendera Kulenovića, koja je svedočanstvo ustaških zločina nad srpskim civilima. Stihove su recitovali glumac Nebojša Kundačina i prvakinja Narodnog pozorišta u Banjaluci Radenka Ševa.

Bat koraka i jecaji

Dečji hor izveo je “Cveti slave” Vladislava Petkovića Disa, kao svedočanstvo generacijskog stradanja Srba. Za muzički deo programa bio je zadužen Slobodan Trkulja, a priče o strašnim stradanjima naših sunarodnika u Hrvatskoj pratili su zvuci bata koraka, zakucavanja klinova, plača, jauka, jecaja, lomljenja grana, huka talasa i vetra…

Opomena iz Prebilovaca

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije u Sabornom hramu u Trebinju služio je parastos žrtvama “Oluje”, ali istog dana navršavala se užasna 79. godišnjica pokolja u Prebilovcima kada su ustaše poklale i bacile u jamu više od 800 srpskih civila, među njima oko 500 žena i dece. Iz obruča su uspele da pobegnu Jela Ekmečić sa dve devojčice, Joka Ekmečić i Mara Bulut. Iz njihovog jezivog svedočenja saznalo se da su se krvnici rugali žrtvama, a da su na zidove škole okačili dečja creva, a glave đaka poređali na skamije.

Milanovića plaši HOS

Uoči današnjeg pira u Kninu kojeg u hrvatskoj nazivaju “danom pobede”, predsednik Zoran Milanović odlikovao je jedinicu Prvi hrvatski redarstvenik za učešće u ratu.

– Rat je gotov. Bio je pokušaj da se u Haškom tribunalu sve prikaže kao zajednički zločinački poduhvat. Imali smo sreće da nijedan od naših generala, koji su radili po naređenjima državnog vrha, nije presuđen i oblaćen – rekao je Milanović.

On i ministar Tomislav Medved usprotivili su se najavama nekih da će u Knin doći u majicama s obeležjima HOS-a.

– Bilo bi dobro da se ne sramotimo kao država. Ako žele neka viču, ali neka ne oblače te majice. Mogu se derati na mene, ali te majice nek ne oblače, to nam pravi štetu – rekao je Milanović, a podržao ga je i premijer Andrej Plenković.