Z. Mirković

U poslednjih deset godina broj Srba u Hrvatskoj manji je za trećinu, a nekadašnji konstitutivni narod ove republike danas je na nešto više od 3, 2 posto ukupnog broja stanovnika!

Prema objavljenim podacima popisa, Srba je danas u Hrvatskoj 123.892, odnosno 3, 20 posto, što je za trećinu manje nego na popisu iz 2011. kada ih je bilo 186.633, odnosno 4, 36 procenata.

Da podsetimo, Srba je u Hrvatskoj do pre samo trideset godina bilo 581.663, odnosno činili su 12, 2 odsto od ukupnog broja stanovnika.

Dragan Crnogorac, predsednik Saveza srpskih udruženja Hrvatske kaže da je neshvatljiva euforija većinskog naroda zbog ovakvih rezultata popisa.

– Odjednom glavna tema višu nisu ni Ukrajina, ni Rusija, ni to što je Hrvata pola miliona manje, već isključivo to da su Srbi svedeni na Tuđmanovu računicu da ih bude tri posto, a zatim i da Srbi u Vukovaru gube pravo na službenu upotrebu svog jezika i pisma. Neke normalne zemlje bi se zapitale u čemu su to pogrešile, a u Hrvatskoj se ovi katastrofalni demografski podaci slave – ističe Crnogorac.

Prema njegovim rečima podaci iz popisa nedvosmisleno pokazuju kako su bile netačne tvrdnje o povratku izbeglih Srba, ali i naporima srpskih predstavnika da im poboljšaju život.

– Za ovako katastrofalnu situaciju kriva je pođednako država Hrvatska i srpski predstavnici u vladi iz redova SDSS Milorada Pupovca. Ovo je rezultat njihove zajedničke brige o srpskoj manjini, a posebno obavezama preuzetim poglavljem 23 kojim su upravo Srbi omogućili Hrvatskoj da uđe u EU – kaže Crnogorac.

Milorad Pupovac odgovara da su rezultati “očekivani” i proizvod “ratnih godina, ekonomskog zaostajanja i neperspektivne atmosfere”.

“Srbi su nešto stariji od proseka hrvatskog stanovništva, naročito u povratničkim sredinama. To je jedan od razloga promene demografske slike Srba u Hrvatskoj. Pad se desio i zato što su ljudi morali da biraju između prebivališta u Hrvatskoj i prebivališta u Srbiji ili BiH. Odlazak Srba u treće zemlje sa celim porodicama je još jedan razlog njihovog manjeg broja u Hrvatskoj”, smatra Pupovac.

Za Srbe u Vukovaru rezultati popisa nisu iznenađenje, ali ukazuju na apsurd da su sada izgubili pravo na nešto što im ni nikada nije omogućeno!

– Izgubili smo pravo na službenu upotrebu jezika i ćiriličnog pisma, ali ono nam je i do sad bilo oduzeto. Ostala prava, uključujući i mesto zamenika gradonačelnika nam nije ugroženo – ističe Srđan Kolar, dogradonačelnik Vukovara iz redova srpske zajednice.

Kolar naglašava da su rezultati popisa refleksija na političke i druge pritiske kojima su Srbi bili izloženi.

– Od 2011. godine je bilo jasno da je osnovni cilj političke opcije koja je na vlasti u Vukovaru da Srbi padnu na manje od trećine stanovništva, a ne da se reši loša ekonomska situacija, da se zaustavi odlazak i Hrvata i Srba i mnogi drugi lokalni problemi. To su sada i dobili i to sada i slave – ironično primećuje Kolar.

Neregularnosti

Sagovornici “Vesti” ukazuju i na niz nepravilnosti tokom popisa.

Srđan Kolar (na slici) kaže da su Srbi u Vukovaru kao jedno od pitanja imali “Gde ste bili 1991. godine?”, a da je starije stanovništvo ubeđivano da mogu biti Srbi ali pripadnici Hrvatske pravoslavne crkve ili pravoslavci, ali Hrvati…

Dragan Crnogorac dodaje da su sa spiskova brisani Srbi koji su inostranstvu, a da to pravilo nije važilo i za Hrvate.

– Istovremeno, pravljena je negativna selekcija jer su službene stanove dobijali samo Hrvati – upozorava Crnogarac.

Gubitak vlasti

Dragan Crnogorac (na slici) upozorava da će se rezultati popisa drastično odraziti i na buduće ućešće Srba u lokalnim samoupravama jer je njihov postotak pao ispod zakonskog minimuma od 15 odsto.

– Nemam sumnje i da će se povesti pitanje broja saborskih zastupnika za srpsku zajednicu koji je do sada iznosio tri poslanika – upozorava Crnogorac.

S druge strane, Pupovac tvrdi da je još rano govoriti o takvim prognozama, ali da veruje da ipak neće doći do ukidanja tih prava Srba.

Građani “zadnjeg reda”

Srđan Milaković (na slici), nekadašnji zamenik gradonačelnika Vukovara, a sad odbornik ispred Demokratskog saveza Srba, ocenjuje za “Vesti” da ne mora čovek da bude “mudrac” kako bi se izveo zaključak da je manji broj Srba u Hrvatskoj i Vukovaru rezultat “dugogodišnje, kontinuriane diskriminacije Srba”.

– Stvorena je takva atmosfera da srpska zajednica više nema nikakvih iluzija da u Hrvatskoj može da se popravi njen položaj. Bilo bi logično da Srbi i u Vukovaru, ali i u drugim sredinama imaju status koje nacionalne manjine imaju u svim civilizovanim državama, ali svi smo svesni da toga dugo još neće biti. Odavno su Srbi u Hrvatskoj svesni da su građani zadnjeg reda – ističe Milaković.