Srbi Temišvara domaćini Prosvjeti

0

Ispred spomenika Dositeju: Članovi Prosvjete
 

Cilj posete bilo je upoznavanje sa radom i organizacijom Srba u Rumuniji, učešće na manifestacijama u okviru Dana srpske kulture, ali i druženje sa prijateljima, Srbima iz Temišvara i ostalim brojnim gostima, učesnicima raznih kulturnih programa i izlagačima na sajmu knjiga u Temišvaru.

Gostovanje je započelo književnim susretom u Srpskoj gimnaziji "Dositej Obradović", gde je predstavljena knjiga "O ljubavi s ljubavlju" Aleksandra Čotrića i Svetlane Matić, člana UO "Prosvjete".
 

Obilazak znamenitosti

Gosti iz Austrije obišli su Srpsku čitaonicu u centru grada, poklonili se i slikali ispred biste Milošu Crnjanskom, koji se ovde školovao i odrastao, a onda se prošetali do Aleje velikana, gde stoji Spomen-bista srpskog prosvetitelja Dositeja Obradovića.

Šetnju je vodila Ivana Gvozdenović iz Ministarstva za manjine Rumunije, koja je nadahnuto govorila o istoriji grada, srpskog uticaja na njegov razvoj, a posebno o velikanima kao što su Dositej i Crnjanski.

Domaćini su bili direktor škole Jadran Klanica i srpski poslanik u rumunskom parlamentu dr Slavomir Gvozdenović. Učenike i nastavnike pozdravio je i Srđan Mijalković, predsednik Prosvjete, podsetivši ih da se raduju i uživaju učeći u svojoj školi, jer mnoga druga deca, kao na primer srpska u Austriji, nemaju takve škole, ni gotovo nikakvu priliku da se obrazuju na svom maternjem jeziku i često su izložena asimilaciji.

Na otvaranju Mini sajma srpske knjige u Temišvaru, na kome je učestvovalo tridesetak izdavača, izdanja Prosvjete bila su zapažena i pobudila su veliko interesovanje posetilaca. Naročito je primećena Spomenica Mlade Bosne 1914-2014, akademika Vojislava Maksimovića, koju su zainteresovani prihvatili sa velikom radoznalošću.

U okviru sajma održano je književno veče, na kome je ispred Prosvjete govorila Svetlana Matić, koja je dobila lep aplauz za svoje stihove, ali i za podsećanje prisutnih da je, osim drugih projekata, Prosvjeta pokrenula Školu srpskog jezika u Beču i izborila se da ime heroine Dijane Budisavljević krasi jedan park u tom gradu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here