commons.wikimedia/Thomas Ledl
Gradska skupština u Beču

Na izborima u Beču, zakazanim za 11. oktobar, rekordan broj birača svoje pravo glasa iskoristiće glasanjem putem pošte, pokazuju istraživanja.

Tako se prognozira da će čak 43 odsto Bečlija glasati putem pošte, što je za oko 20 odsto više nego na prošlim izborima 2015. godine. To su vrednosti koje u vreme pandemije koronavirusa ne iznenađuju mnogo, ali predstavljaju veliko opterećenje pre svega po poštu.

Pošta polazi od toga da će oko pola milion Bečlija putem pošte predati svoj glas, što je više od 40 odsto imajući u vidu da pravo glasa ima oko 1,13 miliona Bečlija.

Od danas počelo je naručivanje glasačkog listića za glasanje putem pošte, pa će pošta pojačati svoj rad, a obaviće i vanredno pražnjenje poštanskih sandučića na dan izbora.
Inače, glasački listići koji stižu putem pošte prebrojavaju se tek dan nakon izbora.

Gradonačelnik Beča i nosilac liste Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) Mihael Ludvig apelovao je na sve Bečlije da budu odgovorni i solidarni.

“Molim vas, držite distancu, nosite zaštitu za usta i nos i redovno dezinfikujte ruke. Beč je oduvek bio poznat po solidarnosti jedni s drugima – to ćemo sada još jednom dokazati. Na predstojećim izobrima Bečlije i srpskog porekla svoje pravo glasa mogu iskoristiti na biračkim mestima ili mogu da poruče svoj listić i glasaju poštom iz zemlje ili inostranstva. Svoj glasački listić, sve Bečlije sa pravom glasa mogu da poruče ispunjavanjem formulara na linku na sajtu grada Beča”, objasnio je Ludvig u poruci građanima.

Za glasanje putem pošte mogu se svi zainteresovani prijaviti lično, pisanim ili putem interneta.

Pravo glasa na predstojećim pokrajinskim i gradskim izborima u Beču imaju svi stanovnici Beča sa austrijskim državljanstvom čije je prebivalište u Beču upisano najkasnije 14. jula 2020.

Pravo glasa na opštinskom nivou u glavnom gradu Austrije, pored onih sa austrijskim državljanstvom i prebivalištem u Beču prijavljenim do 14. jula 2020. godine, imaju i državljani zemalja članica EU čije je prebivalište u Beču prijavljeno najkasnije 14. jula 2020. godine.

“Važno je, da oni koji podržavaju SPO Beč i Mihaela Ludviga koriste svoje pravo glasa i izjasne se za snažnu socijaldemokratsku politiku u Beču”, naglašeno je u saopštenju SPO.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here