EPA/Andres Cristaldo
Milo Đukanović

Demokratska partija socijalista, crnogorskog predsednika Mila Ðukanovića, odbacila je danas, kako navodi, neutemeljene tvrdnje o ugroženosti Srba u Crnoj Gori.

Reagujući na izjavu generalnog sekretara Nikole Selakovića, u saoštenju DPS dostavljenom Tanjugu, navodi se da izjave o tome da je Crna Gora srpska država, odnosno da je oduvek imala srpski identitet, ukazuju da “pojedini predstavnici srpskih vlasti, pa i SPC, polazeći od pogrešnih premisa, izvode pogrešne zaključke”.

Pritom, kažu, ne vodeći računa o potencijalnim posledicama ovakvog tumačenja istorije i međunarodnog prava.

“Upravo, imajući u vidu sveže sećanje na iskustvo iz devedesetih godina, smatramo da retorika nacionalističkih svojatanja, teritorijalnih pretenzija, nacionalnih prebrojavanja, koja je sve prisutnija u našem regionu, ne doprinosi stabilnosti i miru, već nas vraća u atmosferu koja je prethodila tragičnim događajima na ovim prostorima. I u tim vremenima Crna Gora je uspjela da očuva mir i multietnički sklad, i da ne potpadne pod trend nacionalističkih euforija”, piše u saopštenju DPS.

Oni kažu da je današnja Crna Gora međunarodno priznata građanska država koja svoje zakone donosi u skladu sa važećim međunarodnim standardima i u najboljem interesu svih svojih građana, smatrajući da je multikonfesionalnost jedna od najvećih vrijednosti našeg društva.

“Zato odbacujemo tendenciozne, neutemeljene, provokativne izjave lidera srpskih partija i pojedinih sveštenika u Crnoj Gori o ugroženosti srpskog naroda i SPC u našoj državi, na koje nasedaju, ili ih svesno ili nesvesno podstiču i visoki državni i crkveni zvaničnici Srbije”, saopšteno je iz DPS.

2 COMMENTS

  1. Srbi su ugrozeni u Crnoj Gori. Zasto ljudi, koji su izbjegli prije 25 i vise Godina, iz ratom zahvacevnih podrucja, ne mogu dobiti crnogorske dokumente. U svim razvijenim zemljama ima odredjeni rok poslije koliko godina mozes zatrazit drzavljanstvo. Obicno se ceka oko 5 godina. Samo Srbi, koji zive u Crnoj Gori, ne mogu dobit dokumente. Svi ostali koji zatraze, nemaju problema. Zna Milo da Srbi ne bi glasali za njega. To je razlog. Fuj!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here