Srbija: 258 osoba obolelo od gripa

0

Institut "Batut" podseća da je pre dva dana registrovan sedmi smrtni ishod od novog gripa, i to kod muškarca iz Požege, koji je zbog teške kliničke slike hospitalizovan na Odeljenju intenzivne nege Opšte bolnice u Užicu gde je i preminuo u nedelju, 8. novembra.


 

Od ukupnog broja oblolelih, 72 slučaja se dovode u vezu sa putovanjem. U saopštenju Instituta navodi se da je od 26. oktobra do danas potvrđeno 113 slučajeva obolevanja od gripa izazvanog novim tipom virusa A (H1N1), a najveći broj obolelih u ovom periodu su deca školskog uzrasta.

Na osnovu utvrđenog povećanja učestalosti oboljenja sličnih gripu, posebno kod dece, sa pojavom više povezanih slučajeva u osnovnim i srednjim školama i na osnovu potvrde pandemijskog soja virusa gripa, prijavljeno je dvanaeset epidemija pandemijskog gripa.

Epidemije su prijavljene među stanovništvom Južnobačkog okruga, u Kraljevu, Požegi, Užicu i Paraćinu i epidemije u školskom kolektivu u Čačku, Nišu, Ivanjici, Prilikama, Kragujevcu i Leskovcu.

Preduzete su sve mere za sprečavanje i suzbijanje gripa predviđene Planom aktivnosti u toku pandemije gripa u zdravstvenim ustanovama, osnovnim i srednjim školama i predškolskim ustanovama u područjima zahvaćenim epidemijom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here