Srbija: 80 odsto samohranih roditelja su majke

0

Potrebno je unaprediti rodnu ravnopravnost u Srbiji (Foto: Ilustracija)
 

"Od ukupno 116.349 samohranih roditelja čija su deca mlađa od 18 godina, 80 odsto su majke, a čak trećina ima mesečna primanja manja od 10.000 dinara po članu", kazala je predstavnica IPSOS Stratedžik Marketinga Ana Delić.

 

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Laslo Čikoš kazao je da su ovakva istraživanja potrebna da bi se napravile preporuke za unapređivanje rodne ravnopravnosti u Srbiji.

 

"Svi na različitim nivoima vlasti treba da rade na poboljšanju stanja, a istraživanje će nam u tome pomoći", kazao je Čikoš i ocenio da se žene u zemlji susrecu sa velikim brojem problema.

 

Više od polovine građana smatra da žene i muškarci nisu ravnopravni, dok osam od deset građanki smatra da je ženama posao češće ugrožen zbog porodičnih obaveza (81 odsto).

 

Savetnik za razvojnu politiku u Ambasadi Švedske u Srbiji Torgni Svenungson istakao je da je izazov iskoristiti ova istraživanja u praksi.

 

"Izazov je koristiti ova istraživanja u praksi. Mislim da je ključ da se situacija promeni veća obaveza vlade prema rodnoj ravnopravnosti", kazao je savetnik.

 

Istraživanje je pokazalo i da žene zauzimaju četvrtinu najviših pozicija u kompanijama, a čine nešto manje od trećine preduzetnika.

 

Takođe, nalazi istraživanja ukazuju na tendenciju da žene teže napreduju do najviših položaja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here