Srbija bez šengena zbog Albanaca?

0

Belgijske vlasti su već pozvale diplomatske predstavnike Srbije i Makedonije i zatražile da vlade u Beogradu i Skoplju preduzmu mere da se taj neočekivani problem, koji delom obuhvata i lica sa Kosova, hitno reši, rekli su zvaničnici Ureda za izbeglice belgijske Vlade.

 

 

Kako nam je odobrio, tako može i da nam ukine "beli šengen": Brisel

 

Belgijski premijer Iv Leterm će u potrazi za rešenjem 8. marta otputovati u Skoplje i Prištinu, jer vlasti Belgije nemaju osnova za davanje azila i ne mogu da zbrinu stotine albanskih azilanata s malom decom. Zato su preduzele mere da oni budu vraćeni u Makedoniju i Srbiju, na temelju sporazuma o readmisiji.

Leterm je pismom obavestio Evropsku komisiju o ovom problemu koji, kako je objašnjeno, dovodi u pitanje režim putovanja državljana Srbije i Makedonije u EU bez viza. U prva dva meseca važenja taj režim se pomno prati i moguće je da bude preispitan ako dođe do težeg kršenja odredbi sporazuma o ukidanju viza EU sa Beogradom i Skopljem.

Belgija je to kao ozbiljan problem postavila na tek završenom zasedanju ministara pravosuđa i unutrašnjih poslova Evropske unije. Problem, ipak, nije uočen u drugim zemljama EU, niti u Švajcarskoj, gde, kao i u Belgiji, živi velika albanska zajednica.
Lica sa severa Makedonije i juga Srbije, preko "očigledno organizovanih mreža koje im za to uzimaju novac", kreću autobusima za Belgiju, s biometrijskim pasošima i uz lažna obećanja da će tamo odmah dobiti boravak, stanove i finansijsku pomoć.

 

U Belgiji živi oko 30 .000 Albanaca. Kada je proglašena nezavisnost Kosova 2008. godine više hiljada ljudi se okupilo pred sedištem NATO-a u Briselu, a zatim i ispred institucija Evropske unije, noseći zastave SAD-a i evropskih zemalja.

Direktor za Zapadni Balkan u Evropskoj komisiji Pjer Mirel u ponedeljak će doputovati za Beograd kako bi sa srpskim vlastima razgovarao o ovom problemu. Šef Ureda za izbeglice u belgijskoj Vladi Fredi Rozemont je o tome razgovarao sa ambasadorom Srbije u Belgiji Radomirom Diklićem.

Vlada u Briselu je naložila ambasadoru Belgije u Beogradu da otputuje na jug Srbije i da sa poslanikom i predsednikom Partije za domokratsko delovanje Rizom Halimijem pokrene akciju kojom bi se potencijalni azilanti odvratili od putovanja u Belgiju na osnovu lažnih predstava i obećanja, za šta im prevaranti uzimaju veće svote novca.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here