Pixabay

Veliku borbu vodili su srpski klubovi da dođu do 11. mesta na UEFA rang listi kako bi imali direktnog učesnika u Ligi šampiona, ali od 2024. godine ni to im neće biti dovoljno.

Udruženje evropskih klubova (ECA), objavilo je da ukoliko osvajač Lige šampiona izbori plasman u elitni kup za narednu sezonu i kroz domaće prvenstvo, a to je gotovo uvek slučaj, to jedno dodatno mesto više neće pripasti prvaku 11. zemlje na UEFA rang listi, već klubu koji ima najjači koeficijent od svih koji učestvuju kroz Put šampiona u kvalifikacijama.

To znači da klubovi koji  imaju daleko više bodova od srpskih poput hrvatskog Dinama biće u prednosti za direktan plasman u Ligu šampiona. Primera radi Crvena zvezda ima 41.000, Partizan 23.500 bodova, dok Zagrepčani imaju 55.000 bodova.

Pred nama je skoro cela sezona posle koje će se znati broj bodova i konačna tabela, ali već sada je jasno da ovo novo pravilo ne ide na ruku srpskim klubovima.

Ipak, iako joj neće doneti direktan plasman u Ligu šampiona, važno je da Srbija zadrži 11. poziciju na UEFA rang listi jer će zahvaljujući tome imati dva kluba u kvalifikacijama za elitu, a pet predstavnika na evropskoj sceni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here