Tanjug
Kosovo i Krim u istim bojama: Severna Mitrovica

Politički analitičar Bljerim Burjani kaže za Kosovo onlajn da je dijalog Beograda i Prištine dugo stagnirao i da vlada Aljbina Kurtija pokušava da mu da drugi smer. Kurtijeva namera je, kako navodi, da implementira sporazume koji su na snazi, a taj proces je već započet.

Takođe, Srbija bi, kako kaže Burjani, mogla da se nađe u kritičnoj situaciji do kraja ove godine ukoliko ne promeni političku poziciju i ne ponudi verziju konačnog rešenja dijaloga.

Dodaje i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić treba da bude pragmatičan, a da je Kurti poznat kao političar koji ostaje na nepromenljivim pozicijama. Zvanični Beograd, kako kaže, može se naći u nepovoljnoj situaciji do kraja ove godine.

– EU i SAD krenule su u agendu za završetak dijaloga, dok se Srbija ne slaže s konačnim rešenjem, ova situacija zabrinjava Vučića, a SAD se spremaju da je reše u nekoliko varijanti –  smatra Burjani.

Situacija u međunarodnoj politici, kako kaže, može jako pogoršati položaj Srbije koja bi, kako navodi, trebalo da prestane sa podrškom Rusiji.

– Ukoliko se to ne desi Kosovo bi moglo da postane član Saveta Evrope, da krene ka integraciji u NATO i da dobije viznu liberalizaciju. Ovakva Vučićeva politika može puno pomoći Kosovu na međunarodnoj sceni – kaže ovaj analitičar.

5 COMMENTS

  1. Kurti pokušava izazvati novi rat
    To je jedina tačna dijagnoza, samo čeka na signal amerike da bi počeo
    Englezi su već poslali gurke u prištinu
    Bože☦️Pravde
    🇷🇸🇷🇸🇷🇸

    • Mi smo sami gurke sada mi nikad nesmo navikli ratove ali ako rata bude ovoga puta ce da kukaju vase majke jer rat cese odvija u Niskom viljajetu pa do Beograd i na kraju ceve stvorimo u normalnih ljude jer vi znate samo razum sila

  2. Licno nisam pristalica nasilja niti prizivanja rata.
    Cinjenica da su se Srbi oslobodili Otomana posle 500 godina. Otomani su nekada bili velika sila, koja je okupirala, kolonizovala mnoge zemlje. Danas nesto slicno radi Amerika. Ali, nijedno carstvo nije trajalo doveka. Strpljivo cekamo propast americkog carstva za ponovno oslobodjenje okupiranog Kosova i Metohije. Bez uvrede, ali svakom svoje.
    PS Ne bih da komentarisem “Niski viljajet”, niti to kolika ste (istorijska) sila i ostalo.

  3. Srbija uskoro u EU I Nato! Srbija konačno stiže među svoje gde i pripada u EU I Nato! Uskoro Srbija svoja među svojima u EU I Nato! Živela Evropska i Nato slobodna Srbija!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here