Tanjug
Ilustracija

Građani Srbije 3. aprila izlaze na redovne predsedničke i vanredne parlamentarne izbore na kojima, kako je saopštila Republička komisija, pravo glasa ima 6.501.689 birača. Istoga dana se održavaju lokalni izbori u Beogradu, Boru i opštinama Aranđelovac, Lučani, Bajina Bašta, Smederevska Palanka, Knjaževac, Medveđa, Doljevac, Kladovo, Majdanpek, Sečanj i Kula.

Birači se izjašnjavaju na odvojenim glasačkim listićima. Na plavim zaokružuju jednog od osam kandidata za predsednika, a na sivim neku od 18 izbornih lista koje se nadmeću za ulazak u parlament.

Biće otvoreno 8.255 biračkih mesta, od kojih 29 u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, i rekordnih 77 punktova u 34 države u kojima živi srpska dijaspora.

Kandidati za predsednika, prema redosledu na glasačkim listićima su: 1. Miša Vacić, Srpska desnica, 2. Biljana Stojković, Moramo, 3. Branka Stamenković, Suverenisti, 4. Zdravko Ponoš, Ujedinjeni za Srbiju, 5. Milica Đurđević, Zavetnici, 6. Aleksandar Vučić, SNS-SPS-SVM, 7. Miloš Jovanović, NADA i 8. Boško Obradović, Patriotski blok.

Predsednik Srbije postaje kandidat koji je u prvom krugu osvojio više od polovine glasova izašlih na izbore. Ukoliko niko od njih ne pređe 50 odsto, dva kandidata sa najviše glasova kroz 15 dana idu u drugi krug, a predsednik države postaje onaj ko dobije veći broj glasova.

Na listiću za parlamentarne izbore su: SNS-Aleksandar Vučić, Zajedno možemo sve, Ivica Dačić-premijer Srbije, Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor, Dr Vojislav Šešelj-SRS, Marinika Tepić, Ujedinjeni za pobedu, Miloš Jovanović, Nada za Srbiju, Milica Đurđević Stamenkovski – Srpski zavetnici, Muftijin amanet – Stranka pravde i pomirenja, Moramo – Akcija – Ekološki ustanak – Ćuta – Ne davimo Beograd – Nebojša Zelenović, Suverenisti – Saša Radulović, DJB – Milan Stamatović – ŽS, Jovana Stojković ŽZS, Boško Obradović – Dveri – POKS – Miloš Parandilović, Zajedno za Vojvodinu – Demokratski savez Hrvata i ŽV, SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin, Boris Tadić – Ajmo ljudi, Alternativa za promene – Albanska demokratska alternativa, Koalicija Albanaca doline, Otete bebe – Ana Pejić i Romska partija – Srđan Šajn.

Kada je reč o parlamentarnim izborima, Srbija je jedna izborna jedinica i poslanici se biraju po proporcionalnom sistemu, glasanjem za izborne liste i raspodelom mandata srazmerno broju glasova koje su dobile izborne liste.

Predstojeći parlamentarni izbori su 13. od uvođenja višestranačja 1990. godine i 10. predsednički. Gledano od tada, najviše birača glasalo je na parlamentarnim izborima septembra 2000. godine, čak 74,4 odsto, a najmanje na vanrednim u novembru 2003, tek 38,8 odsto birača.
Manji tekst

Van otadžbine glasa 40.000 ljudi

Srpska dijaspora biće na biralištima u inostranstvu, najbrojnija od kada ima pravo glasa, a broj biračkih mesta u inostranstvu najveći.

Za glasanje se prijavilo 40.000 državljana Srbije koji žive van matice, a oni će, kako je navedeno na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, moći da glasaju u: Austriji, Belgiji, BiH, Bugarskoj, Velikoj Britaniji, Grčkoj, Danskoj, Italiji, Kanadi, Kataru, Kipru, Libanu, Luksemburgu, Malti, Mađarskoj, Nemačkoj, Norveškoj, Rumuniji, Rusiji, Severnoj Makedoniji, SAD, Slovačkoj, Sloveniji, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Finskoj, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Švajcarskoj, Švedskoj i Španiji.

U odnosu na prethodne izborne cikluse, broj prijavljenih za glasanje u skoro svim državama gde živi srpska dijaspora, višestruko je skočio. Prema podacima koje je objavila CRTA najviše birača je u BiH gde se prijavilo 11.120, što je skoro 17 puta više nego 2016. U Austriji ih je pre šest godina bilo 3.998, a sada ih je 16.557, dok je u Nemačkoj sa 1.882 brojka skočila na 7.553. U Francuskoj ih je tri puta više, odnosno 1182, a u SAD je sa 415 brojka otišla na 1.172.

Glasačka mesta će biti otvorena od 7 do 20 sati po lokalnom vremenu, a u SAD i Kanadi će se, zbog vremenske zone, glasati 2. aprila u istom vremenskom intervalu po lokalnom vremenu.

U Londonu još neizvesno

U Velikoj Britaniji bi glasanje trebalo da se obavi 2. aprila, ali su pojedini srpski mediji objavili da je to neizvesno, pošto predsedniku biračkog odbora nije izdata viza za put. “Vesti” su pokušale da provere ova medijska saznanja u nadležnim institucijama, ali odgovor nije stigao. Na sajtu Ambasade je objavljeno da će se glasanje održati od 7 do 20 sati u zgradi Ambasade u Londonu.

Posmatrači i iz EU

Izbore 3. aprila posmatraće delegacije Oebsa i Evropskog parlamenta. Parlamentarna skupština Oebsa je saopštila da će imati 80 posmatrača i da će sarađivati sa Kancelarijom Oebsa za demokratske institucije i ljudska prava i sa Parlamentarnom skupštinom Saveta Evrope i EP.

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) iz Srbije će, kako su saopštili, imati više od 3.000 posmatrača obučenih po najvišim međunarodnim standardima.

Srbi sa KiM u tri srpske opštine

Odlukom RIK je utvrđeno da birači sa KiM glasaju u opštinama Bujanovac, Kuršumlija, Raška i Tutin, što je, kako je kazao predsednik RIK Vladimir Dimitrijević, jedini način da ostvare biračko pravo nakon što je Priština odbila da podrži održavanje i saradnju sa Oebsom.

Birači iz Kosovsko-pomoravskog okruga glasaće u opštini Bujanovac, iz Kosovsko-upravnog u Kuršumliji, a iz

Kosovsko-mitrovačkog svi osim birača iz opštine Zubin Potok, u opštini Raška. Birači iz Prizrenskog i Pećkog okruga, kao i iz Zubinog Potoka glasaće u Tutinu.