Tanjug
Video-konferencija: Ana Brnabić i predstavnik Fajzera

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je na video-konferenciji sa predstavnicima nemačke farmaceutske kompanije Biontek i američkog Fajzera, čije zajednički napravljene vakcine protiv korona virusa naša zemlja želi da kupi. Ovu vakcinu već je prihvatila Velika Britanija, a EU će odlučiti o dozvoli za upotrebu do 29. decembra.

Regionalni direktor Kompanije Fajzer Roberto Roka upoznao je premijerku Brnabić sa dinamikom proizvodnje vakcine protiv korona virusa ove kompanije, kao i sa procedurom registracije vakcine u našoj zemlji. Roka je istakao da Fajzer ceni otvorenost za saradnju i angažovanost premijerke Ane Brnabić, Vlade Srbije i predsednika Republike u procesu nabavke vakcine protiv korona virusa za Srbiju u najkraćem roku.

Na video-konferenciji učestvovao je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, a Srbija se uključila u trku za Fajzerovu vakcinu za kojom vlada velika zainteresovanost. EU je unapred kupila dve milijarde doza za svojih 27 članica, ali je odbila da uslovno odobri primenu vakcine kao što je to Fajzer tražio. Konačna odluka biće doneta do 29. decembra za Fajzerovu, a do 12. januara za vakcinu američke kompanije Moderna.

Britanija žuri

Tu situaciju iskoristila je Velika Britanija, koja je odmah odobrila upotrebu vakcine Fajzera i Bionteka. Vakcina za koju proizvođači tvrdi da je testiranjem pokazala efikasnost od 95 odsto, trebalo bi da bude podeljena zdravstvenim ustanovama u Britaniji tokom naredne sedmice. I SAD su shvatile situaciju, pa se u Vašingtonu navodi da bi vakcinacija mogla da počne do katoličkog Božića.

Oklevanje administracije EU izazvalo je nezadovoljstvo u određenim krugovima u Nemačkoj, pošto je Berlin uložio oko 350 miliona evra u razvoj vakcine Fajzera i Bionteka. Do komešanja je došlo i u Rimu i Budimpešti, ali su tamošnje vlasti potražile spas na drugoj strani. Naime, predsednik Italijanske privredne komore u Moskvi saopštio je da je za nekoliko farmaceutskih kompanija iz njegove zemlje uspostavio kontakt s ruskim državnim Fondom direktnih investicija kako bi ugovorili proizvodnju vakcine sputnjik 5, Instituta Gamalei. Kako ne bi čekao u redu EU, mađarski premijer Viktor Orban pomenuo je moguću nabavku ruskih vakcina, na šta mu je iz Brisela rečeno da to čini “na sopstvenu odgovornost”.

Fajzerova vakcina
Vakcina “Sputnjik 5”

Ne pitamo za cenu

Potražnja je velika, a svetski farmaceutski kapaciteti još se nisu zahuktali. Premijerka Ana Brnabić istakla je da je cilj Vlade Srbije da građani mogu da izaberu koju će vakcinu primiti, a u skladu sa preporukama i odobrenjima nadležnih zdravstvenih ustanova. Naime, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je rekao da će Srbija kupiti vakcine gde god može, kroz evropski sistem Kovaks ili od Rusa ili Kineza, ne pitajući koliko košta.

Premijerka Brnabić već je razgovarala sa ruskim ministrom industrije i trgovine Denisom Manturovom i izjavila da je Srbija zainteresovana da razmotri mogućnost zajedničke proizvodnje vakcine protiv korona virusa. Moskva je već poslala 20 doza vakcine sputnjik 5 za laboratorijsku kontrolu u Srbiji.

Neće da čeka: Viktor Orban

Za dozu 20 dolara

Vakcina Fajzera i Bionteka napravljena je po sličnom pricipu kao ruska i koristi deo genetskog koda korona virusa da bi naučila organizam da stvori imunitet. Vakcina zahteva čuvanje na temperaturi od minus 70 stepeni Celzijusovih, pa se transportuje u posebnim kontejnerima sa suvim ledom, a nakon isporuke može da se čuva u frižideru do pet dana. Očekuje se da cena bude oko 20 dolara za jednu dozu.

Još oštrije mere

Od petka u Srbiji će na snazi biti pooštrene antiepidemiološke mere. Sve se zatvara u 17 sati, izuzev apoteka, benzinskih pumpi i dostave hrane. Tržni centri i drugi prodajni objekti, izuzev prehrambenih, kao i restorani, kafići, kladionice, frizerski i kozmetički saloni, spa centri i teretane vikendom neće raditi, dok će pijace radnim danima biti otvorene uobičajeno, a vikendom do 15 sati.