U meču za peto mesto na 34. evropskom prvenstvu u Budimpešti naši savladali svetskog prvaka Italiju s 8:7 (3:2, 1:4, 2:0, 2:1).

Kad Srbija ne osvaja zlato, onda je peta, mogli bismo da se našalimo. Četvorostruki uzastopni prvak Starog kontinenta nije uzeo i peto zlato, iako u Budimpešti nije pretrpeo nijedan poraz. Kobni su bili peterci protiv Španije u četvrtfinalu, ali su naši dostojanstveno podigli glavu i u razigravanju za plasman pobedili i Grke i Italijane.

Posle izborene olimpijske karte u finalu Svetske lige na Tašmajdanu selektor Savić je na Svetsko prvenstvo u Južnu Koreju poveo podmlađeni tim koji se nije obrukao. Španci su ga takođe izbacili u četvrtfinalu, a u razigravanju su savladani i Nemci i u meču za peto mesto Australijanci. Tako naša reprezentacija odlazi na olimpijski turnir u Tokio ovog leta da brani tron kao petoplasirana i u svetu i na evropskom tlu.

Srbija je povela s 1:0 Filipovićevim golom iz peterca, Italijani su zatim dvaput zatresli našu mrežu, a pogocima Aleksića s igračem više i još jednom Filipovića olimpijski pobednik je prvu četvrtinu rešio u svoju korist.

“Azuri” su se razigrali u drugoj deonici. Naša odbrana je popustila, a u napadu nije bilo timskih akcija. S tri uzastopna pogotka Italijani su stekli prednost s 5:3. U dva uzastopna napada s brojčanom prednošću u bazenu po gol je dala i Srbija (Ranđelović) i njen protivnik – 6:4.

Do poluvremena su ostala nepuna tri minuta, a mreže su bile mirne i u prvih dva i po minuta u trećoj četvrtini. Obostranu neefikasnost prekinuo je Ćuk, a na 23 sekundi do kraja treće deonice gol je dao i Jakšić – 6:6. Seriju naših od tri pogotka uzastopce bez ijednog primljenog upotpunio je Aleksić. Srbija je povela prvi put od sredine prve četvrtine.

Italijani su još jednom izjednačili, naši su preko Mandića opet stekli prednost. Na 48 sekundi pre kraja “azuri” su uzeli tajm-aut. Posle toga Gojko Pijetlović je zaustavio šut Aikardija i sve je bilo rešeno.

Srbija: G. Pijetlović (G), Mandić 1, Dedović, Ranđelović 1, Ćuk 1, Vico, Aleksić 2, Jakšić 1, Prlainović, Filipović 2, S. Mitrović, B. Mitrović (G). Selektor: Savić.

Italija: Del Lungo (G), Di Fulvio 3, Luongo, Filjoli 2, Fondeli, Veloto, Rencuto, Ečenike, Figari, Bodegas 1, Aikardi 1, Dolče, Nikozija (G). Selektor: Kampanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here