Tanjug
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik sastao se u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je istakao da je to bio prijateljski razgovor u teškim i izazovnim vremenima. Oni su istakli da srpski narod neće popustiti pred pokušajima poništenja dejtonskog statusa RS, odnosno unitarizacije BiH.

Uoči sastanka, Dodik je najavio teme dnevnog reda i objasnio da napadi dolaze iz Amerike i iz Evrope.

– Na tapetu je Srbija, srpski narod, Vučić, ali i Republika Srpska i svi mi koji je predstavljamo – rekao je Dodik.

On je, naime, obavestio Vučića o političkim napadima na Republiku Srpsku, kao i o pokušajima njenog urušavanja, te je uputio jasne zahteve i molbe Republici Srbiji.

U saopštenju se navodi da je Vučić saslušao Dodika i zamolio ga da u danima i nedeljama koje su pred nama upotpuni svoje zahteve koje smatra legitimnim. Vučić je rekao da odnosi Srbije i BiH mogu i moraju da budu unapređeni, pre svega kroz značajnije ekonomske integracije, povezivanje ljudi i pogled koji je uperen u budućnost.

Jači od hajki

Ali, predsednik Vučić upozorio je i da srpski narod ume da izdrži sve pritiske, napade i političke hajke.

– Nikoga ne diramo, samo hoćemo da nam niko ne brani da budemo svoji na svome – poručio je Vučić.

U saopštenju nakon sastanka istaknuto je da Republika Srbija smatra da je Dejtonski sporazum moguće promeniti samo uz saglasnost sva tri konstitutivna naroda i dva entiteta, i uz činjenicu da Beograd poštuje teritorijalni integritet BiH i da ga ni na koji način neće narušavati, kao što to do sada nije činila.

Međutim, istaknuto je Srbija zahteva da se prekine sa pretnjama ukidanjem i nestankom Republike Srpske, jer je ona ustavna kategorija BiH, proizašla iz dogovora o miru tri konstitutivna naroda i potvrđena u Dejtonu.

Otvorena granica

Vučić je posle sastanka saopštio i da Srbija neće ni na koji način zatvarati granicu za ljude iz Republike Srpske, bez obzira na epidemiološku situaciju u dve države.

– Srbija je pomogla značajnim finansijskim sredstvima Republici Srpskoj. Poslednji put u iznosu od 20 miliona evra i nastaviće da pruža svaku vrstu ekonomske podrške našem narodu u Republici Srpskoj – istakao je Vučić.

Osim toga, Vučić i Dodik dogovorili su i konkretne akcije po pitanju izgradnje kompleksa Jasenovac – Donja Gradina na teritoriji Republike Srpske.

Jedinstveni s opozicijom

Uoči sastanka, Dodik je poručio da se unitarizacija BiH nikada neće desiti, bez obzira na pritisak političkih centara iz SAD i Evrope.

– Realno je stanje da su prava srpskog naroda napadnuta. Mi se branimo i nećemo dozvoliti nikakvo prekrajanje Dejtonskog sporazuma i Ustava – rekao je Dodik i istakao da u RS vlast i opozicija imaju isti stav po tom pitanju.

Nema revizije Dejtona

Dvojica državnika razgovarala su uoči posete ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Republici Srpskoj i BiH. U Istočnom Sarajevu bio je planiran razgovor Lavrova sa Miloradom Dodikom i zvaničnicima Srpske, a sledećeg dana u Sarajevu sa svim članovima Predsedništva BiH.

Dodik je povodom sastanka istakao da će saradnja Banjaluke i Moskve biti nastavljena u političkom, ekonomskom, i u svakom drugom obliku, i istakao da su neosnovane optužbe zapada i druge dvojice članova Predsedništva da Rusija ima negativan uticaj u BiH.

U isto vreme, ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko istakao je da Moskva, kao garant Dejtona, smatra da taj sporazum obezbeđuje optimalne uslove za razvoj BiH.

– Podržavamo jačanje posebnih odnosa Srbije sa RS, predviđenih Dejtonom. Pokušaji revizije Dejtona su neprihvatljivi – rekao je Bocan-Harčenko i najavio da će Lavrov posetiti i Beograd i razmotriti pitanje Kosova i ekonomske projekte: Gasovod Turski tok, izgradnju brze pruge Beograd – Novi Sad, modernizaciju najveće HE Đerdap, stvaranje Centra za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacije, te obići Hram svetoga Save u čijem ukrašavanju je učestvovala Rusija.