“Srbija će biti u nezavidnoj poziciji kada Kurti ubedljivo pobedi”

4
EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Politički analitičar iz Prištine Krenar Šalja u izjavi za Kosovo Onlajn ocenio je da neće biti napretka u nastavku dijaloga Srbije i Kosova, a da će Beograd doći u nezavidnu poziciju nakon održavanja kosovskih izbora, na kojima će, kako kaže, “apsolutnu pobedu odneti Aljbin Kurti, koji ima veoma tvrd stav po pitanju kompromisa i postizanju konačnog dogovora”.

Šalja smatra da dijalog Kosova i Srbije neće rezultirati sveobuhvatnim dogovorom jer nijedna strana ne prihvata kompromis, koji je neophodan za postizanje konačnog dogovora.

– Srbija nije spremna da prihvati nezavisnost Kosova bez svojih preduslova, dok ni Kosovo nije spremno za bilo kakav kompromis po pitanju teritorije ili arhitekture svog političkog sistema. Iz tog razloga smatram da će se razgovori nastaviti bez suštinskih postignuća, što će Srbiju dovesti u položaj žrtve jer neće biti u mogućnosti da krene napred sa evropskom agendom, a ni Kosovo neće moći da se kreće kroz tu evropsku agendu – kaže Šalja u izjavi za Kosovo Onlajn.

Šalja napominje i da pitanje solidarnosti premijera Avdulaha Hotija sa predsednikom Hašimom Tačijem nije trebalo da bude predmet diskusije pojedinih predstavnika opozicione Demokratske partije Kosova. On ukazuje da je to pitanje jasno regulisano u parlamentarnoj državi kakva je Kosovo.

– Čak i da nije bilo zvaničnih razgovora o tome ko ima legalan mandat da vodi dijalog sa Srbijom, u skladu sa našim ustavom i u skladu sa odlukama Ustavnog suda, odgovornost pripada premijeru, a ne predsedniku – ističe Šalja.

Prema njegovoj oceni, novi izbori na Kosovu su neizbežni, imajući u vidu trenutnu političku situaciju i nezadovoljstvo građana zbog vladajuće strukture koja nije odraz njihove izborne volje.

– Sadašnja vlada onako kako je vidi javno mnjenje nije legitimna jer nema kredibilitet. Nebitno je da li će izbori biti održani krajem ove ili početkom sledeće godine, kada će zakonski period za izbor predsednika postati obavezan – zaključuje analitičar Šalja.

4 COMMENTS

  1. AU HAAAKARRII KURTIIII MUUTTIIIII URAAAAA SRBIJA KOSOVOKOSOVOERBIJA URRAA ZIVELA SRBIJAKOSOVO KOSOVOSRBIJA URRRAAAAAAA

  2. Manite se palamudjenja i hvatanja za slamku, jasno vam je da od Kosovo Republjik nista nece biti. Nego se spremajte na put, ako ikuda imate, ili neka populacija uci novi jezik. I ptice vise razmisljaju, one najpre saviju gnezdo, pa onda legu nove narastaje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here