Tanjug
Aleksandar Vučić

Srbiju čeka teška godina sa mnogo iskušenja, a samo zajedno možemo da sačuvamo nacionalne interese i zemlju učinimo još snažnijom i uspešnijom, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na dan Božića iz Svete Gore, gde je u manastiru Hilandar iza ponoći prisustvovao Božićnoj službi, a potom i jutarnjoj božićnoj liturgiji.

Istakao je i da je uzvišeno biti gost manastira i manastirske bratije na najradosniji pravoslavni praznik i, uz tradicionalni pozdrav “Hristos se rodi”, čestitao Božić Srbima i svim građanima pravoslavne veroispovesti.

– Mnogo toga sam naučio i mnogo toga video, ali verujem, i dobio okrepljenje i posebnu snagu da se borimo za našu Srbiju, da bude uspešnija, još snažnija i da čuvamo nacionalne interese – rekao je Vučić, naglasivši da se na Svetoj gori, u Hilandaru, sublimiraju nacionalno, državno i duhovno jedinstvo srpskog naroda, što je i potrebno da bismo u ovoj godini sačuvali i izborili se za zdravlje ljudi.

Predsednik se zahvalio ocu Metodiju, igumanu manastira Hilandar, i svim monasima na veličanstvenom prijemu, navodeći da su Bogosluženje i Božićna liturgija bili veličanstveni.

– Siguran sam i verujem u snagu Srbije i njenu pobedu. Uveren sam da zajednički i ujedinjeni možemo mnogo više nego što smo do sada pokazivali. Živela Srbija, Hristos se rodi – kazao je Vučić.

Predsednik Srbije je na Badnji dan stigao na Svetu Goru gde su ga ispred manastira dočekali iguman Hilandara arhimandrit Metodije i veliki broj monaha. Na ulazu su bile istaknute tri zastave: srpska, grčka i hilandarska, što se čini na velike praznike i kada dolaze najviši gosti.

– Nadomak svetinje. Nemoguće je objasniti šta osećate u trenucima kad se približavate Hilandaru. Posebno zahvalan manastirskoj bratiji na toplom dočeku i divnom gostoprimstvu – napisao je Vučić na Instagramu.

Iguman Metodije je otpratio predsednika u Saborni hram vavedenja Bogorodice, gde je Vučić ostao sam da se pokloni svetinjama. Potom je razgovarao sa starešinstvom manastira Hilandar, a iguman Metodije je u njegovu čast priredio svečanu badnju večeru za manastirskom trpezom, kojoj su pored dva gosta prisustvovala svega dva monaha.

– Srećno badnje veče iz veličanstvenog Hilandara – poručio je na Instagramu Vučić, koji je u dva sata iza ponoći prisustvovao božićnoj službi, u 7.00 ujutru božićnoj liturgiji, a u 9.30 božićnom ručku.

Vučićeva poseta je, kako prenose mediji, prva zvanična predsednička poseta manastiru u poslednje dve decenije.

Hilandar posetili Koštunica, Nikolić i Milošević

U svojstvu predsednika na Hilandaru su bili još Slobodan Milošević i Vojislav Koštunica. Milošević je išao posle martovskih demonstracija 1991. godine, kada se jasno videlo da nije dobrodošao. On je sleteo helikopterom u manastirsku baštu sa sinom Markom i tri grčka ministra, a iguman Pajsije, koji se prethodno sklonio u jedan svetogorski metoh ne želeći da dočeka gosta, sproveden je helikopterom pod policijskom pratnjom da dočeka predsednika. Vojislav Koštunica je kao predsednik SR Jugoslavije pozvan da poseti Hilandar na dan manastirske slave Vavedenje, 21. novembra 2000. godine, a prisustvovao je i celonoćnom bdenju.

Dok je bio predsednik Srbije Tomislav Nikolić je boravio privatno u Hilandaru 2013. i 2014. godine, a jednom prilikom i sa sinovima. Hilandar su, inače, za skoro osam vekova, posetila tri srpska vladara: car Dušan 1347. godine, kralj Aleksandar Obrenović 1896. i kralj Petar Prvi Karađorđević 1910.

Ubrzati obnovu manastira!

Predsednik Srbije obišao je radove na obnovi manastira, koji je prilično stradao u požaru između 3. i 4. marta 2004. i najavio da će država ubrzati i obnovu manastira i pomoći na svaki način.

– Verujem da za dve godine neće biti kranova, da će sve biti završeno i da ćemo moći svima da kažemo da, osim što je najvažniji za nas, da je i jedan od nekoliko najlepših i najmoćnijih – poručio je predsednik.

Vatra je odnela više od pola manastira, a obnovljeno je dve trećine svetinje, koju su na ruševinama starog manastira 1198. osnovali veliki župan Stefan Nemanja i njegov sin Rastko, kasnije Sveti Sava.

Hilandar predstavlja riznicu srpske kulture srednjeg veka sa najbogatijom kolekcijom rukopisa, ikona i fresaka. Sa 19 manastira Svete gore, od 1988. godine je na listi svetske baštine Unesko.

Vraća se uskoro

Predsednik Srbije je na kraju posete poručio da se uskoro vraća u najznačajniji srpski manastir, a na službenom Instagram nalogu je objavio sliku sa tri mandarine, navodeći da su namenjene njegovoj deci.

– Za mog Danila jedna divlja mandarina, za moju Milicu i za mog Vukana. Završavam posetu Hilandaru, a ovde kažu, ili si došao prvi put, ili dolaziš ceo život. Vraćam se uskoro! Živela Srbija! – poručio je Vučić.