Srbija će ravnomerno razvijati regione

0

Prema rečima ministra ekonomije, program se odnosi na tri kategorije opština: devastirane, odnosno one čiji je stepen razvijenosti ispod 50 odsto republičkog proseka, nerazvijene koje imaju stepen razvijenosti od 50 do 80 odsto u odnosu na republički prosek i na nedovoljno razvijene opštine.

 

"Za devastirane opštine, kojih ima 40 napravljen je program kako bi se motivisala preduzeća koja žele da ulože tamo, da zaposle ljude i dobiju ekstra povoljne dugoročne kredite", naveo je on i precizirao da će Kuršumlija biti prva opština u Srbija koja će dobiti podršku iz ovog programa.

 

Strateškim partnerima, zainteresovanim za pokretanje proizvodnje biće omogućeni povoljni investicioni krediti za izgradnju novih objekata, modernizaciju postojećih i nabavku opreme.

 

Maksimalan iznos kredita za srednja preduzeća, koja žele da investiraju u devastiranim područjima je do dva miliona evra, a za velika do osam miliona evra, s a rokom otplate od osam godina, uz poček od dve do tri godine i sa fiksnom kamatnom stopom od dva odsto godišnje, objasnio je Dinkić.

 

Prema njegovim rečima, bitna novina je da se ne traži hipoteka onome ko uzima kredit, već će se staviti ručna zaloga na opremu koja se kupuje iz kredita, a opciono je, ukoliko to preduzeće želi, da i postojeće objekte stavi pod hipoteku.

 

Dinkić je rekao da Program sadrži i jedan potprogram za podsticanje radno intenzivnih grana industrije, kao što proizvodnja odeće, obuće ili nameštaja, u nedovoljno razvijenim područjima, kojim je obuhvaćeno 105 opština.

 

"Prednost ovih kredita je da se preko Fonda za razvoj dozvoljava da vrednost obezbeđenja za kredit bude 50 odsto u odnosu na vrednost kredita", dodao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here