Srbija će vaskrsnuti!

0

– Ubili su ga jer je bio pošten čovek, veran svom kralju i svojoj otadžbini. Ubili su telo, ali nisu mogli i duh, on živi večno! Neka ti je večna slava i hvala Čiča! S verom u Boga, za kralja i otadžbinu, rekao je između ostalog Petar Manojlović Dinarac, potpredsednik Pokreta srpskih četnika Ravne Gore za Kanadu, borac čuvene Dinarske četničke divizije pod komandom vojvode Momčila Đujića, i nastavio:

– Srpstvo danas preživljava teške trenutke, jer se ne vidi kraj prirodnim nesrećama , ali i nesposobnim političarima – naglasio je Manojlović.

– Međutim ni mi u najtežim uslovima rata nismo imali mnogo toga da biramo – imali smo nadu, verovali u Boga i borili se iz petnih žila da sebi i generaciji posle nas bude bolje. To jedino možemo da poručimo i našim sunarodnicima u otadžbini.
 

Krajina nije daleko

Meteorolozi su za nedelju predvideli kišu i – omanuli. Jeste ujutro bio pljusak i to je bilo sve. Organizatori 55. Dražindana, za svaki slučaj, ceo događaj su organizaciono premestili u prostorije Spomen doma đeneralu Draži Mihailoviću. Od više stotina posetilaca, pola ih je bilo untra, gde je bila i muzika, a pola okolo doma. Kolo se igralo i napolju i unutra. Pesma takođe. Ona zvanična unutra, a napolju, svako je pevao po sopstvenom izboru. Grupa Krajišnika pesmom je bar govorila da zavičaj i nije baš tako daleko. A pevali su: "Bio trezan ili pjan, bila noć ili dan, da su doba ne znam koja – oj, Krajino, pesmo moja"!

– Ove godine obeležavamo i 100 godina od početka Prvog svetskog rata – rekao je Petar Manojlović Dinarac. – Heroj i rodoljub Draža Mihailović bio je i u tom ratu, kao i u prethodnim balkanskim – u prvim borbenim redovima. Ali na srpskoj strani! Njegov ubica Josip Broz Tito bio je u austrijskoj vojsci, učestvujući u zverstvima nad srpskim narodom. Takav je zlikovac bio instaliran da rasturi Srpstvo, jer je ono, kao ujedinjeno, bilo najveći i najčvršći bedem odbrane pravoslavlja i slovenstva na Balkanu, a time i najčvršću državu bez koje se nijedno pitanje u tom delu Evrope nije moglo da rešava.

I, eto, tom zlikovcu Brozu i dalje stoji mauzolej u Beogradu, dok se đeneralu Mihailoviću ne zna ni grobno mesto. Komunisti su to krili kao zmija noge, jer su znali da će Srbija jednom opet vaskrsnuti, da će se probuditi taj feniks, koji je utkan u srpsko biće.

To se još uvek nije potpuno desilo, ali desiće se uskoro. To je sada srpskom narodu najpotrebnije, potrebno isto kao i jutarnja i nedeljna molitva Bogu za dobar dan i ispravnu i mnogovekovnu budućnost, rekao je i svoj govor završio rečima: – Za krst časni i slobodu zlatnu! Ravna Gora pobediti mora! Živeo srpski narod – rekao je Petar Manojlović Dinarac, na 55. Dražindanu u Vajnoni.

Inače skup u Spomen domu đenerala Draže Mihailovića počeo je blagoslovom protojereja stavrofora Vojislava Pavlovića i protojereja stavrofora Lazara Vukojeva, te izvođenjem kanadske himne "O, Kanada"i srpske "Bože pravde".

 

Poruka Srbima u otadžbini

– Niko neće ništa učiniti za vas, ni Amerika, ni Evropska unija, ukoliko sami ne obezbedite uslove za ono što želite. Pođite od svog dvorišta, svoje ulice, svoga sela, varoši i grada. Tražite ono što svakom čoveku pripada, a ako to ne mogu da vam obezbede, nađite bolje i sposobnije ljude u lokalnoj vlasti. Odatle se dobija bitka za demokratsku državu. Možda to odavde zvuči lako i sprovodljivo, a vi mislite da nije. Jeste, taj put su svi prošli, i ko je to pre uradio sada brine o lakšim problemima, rekao je između ostalog Dinarac u svojoj poruci sunarodnicima u otadžbini.

Gostima su se obratili i Vejn Marston, član kanadskog Parlamenta iz Hamiltona, Pol Miler, član ontarijskog Parlamenta i Brenda Džonson, članica gradske Vlade Hamiltona. Govorio je i Miodrag Dangubić predsednik Srpske narodne odbrane za Kanadu. Program je vodio Milorad Babić.

Pre skupa u Vajnoni, u crkvi Sveti Nikola (Nash Rd), posle liturgije održan je parastos đeneralu Dragoljubu Draži Mihailoviću i vojvodi Momčilu Đujiću, kao i svim poginulim i umrlim borcima Ravnogorskog pokreta.

 

Igrači oduševili

U zabavnom delu programa na 55. Dražindanu učestvovali su mladi folkloraši, koji su svojom raskošnom igrom oduševili gledaoce u sali Spomen doma đeneralu Draži Mihailoviću. Nastupili su članovi Srpskog četničkog dečjeg vrta iz Vajnone ( koreograf Sava Berić, predsednik Todor Berić), škole srpskog folklora Sloga iz Stoni Krika
(koreograf Luka Popović, predsednik Boris Daić), Srpske četničke folklorne grupe "Vojvoda Momčilo" ( koreograf Miroslav Bata Marčetić, predsednik Todor Berić), Srpske četničke folklorne grupe "Kralj Petar Drugi" (koreograf Miroslav Bata Marčetić, predsednik Todor Berić).
Tokom celog dana goste je zabavljao orkestar Parti bend i popularna pevačica Sneža.

Golf u Čičinu čast

Povodom 55. Dražindana u Vajnoni, u okolini Hamiltona protekle subote održan je već tradicionali turnir u golfu. U konkurenciji 80 takmičara, ekipni pobednik je tim u sastavu: Boško Bilić, Draško Bilić, Gord Novoselac i Goran Jovanović.
Najprecizniji udarac u konkurenciji muškaraca imao je Momčilo Dobrić, a u ženskoj Sandra Manojlović. Dušan Vučak je ostvario najduži udarac, a u istoj disciplini Ketrin Koneli kod žena.
Nagrade su uručene u subotu uveče na svečanosti u Spomen domu "Draža Mihailović" u Vajnoni, a goste je zabavljao orkestar Lika.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here