Srbija dan posle (5): Šuma koja hoda

0

U ovom trenutku na terioriji rudničko-takovskog kraja ima više od 350 klizišta
 

Ponegde, kao u selu Rebelj na planini Medvednik kod Valjeva, pokrenula se gotovo cela planina i sa lica zemlje zbrisala celo selo. U rudničkim selima Dragolj, Trudelj i Varnice klizišta su odnela mnoga domaćinstva…

 

Kada su se, posle nezapamćenih poplava, reke povukle u svoja korita ostavljajući za sobom prizor iz pakla, krenula su klizišta kojih u ovom trenutku na terioriji rudničko-takovskog kraja ima više od 350 i iz časa u čas taj broj se povećava.

 

U selu Polom na padinama Suvobora stiže se samo planinskim kozjim stazama.

– Ako me pitate šta nemam, onda bi odgovor bio da nemam ništa što sam imao jer mi je klizište odnelo sve. Otac mi je umro pre četiri godine i sada, neka mi Bog oprosti, mislim da je dobro što nije doživeo nesreću koja nas je zadesila. Kuću je pravio još moj deda Jovan Damljanović i to nije bila kuća, već prava tvrđava napravljena da izdrži sve planinske nedaće. I izdržala je prve udare vodene bujice, ali se onda probudila planina, Rudnik je zlosutno zaškripao, počeo je da tutnji, a čitavo brdo je počelo da se navaljuje na kuću koja više nije izdržala – kaže za "Vesti" Gordana Milojević.

I u domaćinstvu Dragana Martinovića iz istog sela apokaliptične slike. Kuća je razrušena, ali su makar u svoj toj nesreći spasli komšiju Dragoljuba Stanoševića.

– Navikao komšija Dragoljub da ide putem kojim je vazda išao, ali nije ni slutio da tamo više nema ni brda ni puta. U jednom trenutku Dragoljub nestade, valjda se strmeknuo u rupetinu koja je napravilo klizište. Svi iz kuće potrčasmo, čitava šuma klizi u uspravnom položaju, ali nekako stigosmo. Dragoljub upao u duboko blato koje mu je stiglo do ispod grla. Spasavasmo ga, bogami, skoro dva sata – ističe Radoslav Martinović.

 

Krompir i jaja za Obrenovac

Situacija u kojoj je bio čitav Moravički okrug pokazala je neverovatnu humanost i solidarnost. Stanko Tomović, jedan od najvećih proizvođača krompira u čitavom kraju koji je, iako je i sam pretrpeo veliku štetu na svojim njivama, ne čekajući nikave apele za pomoć, u svoj kamion natovario je pet tona krompira, pola tone jabuka, 3.000 jaja i jednu tonu flaširane vode i sve to samo njemu poznatim putevima otpremio unesrećenima u Obrenovcu. Sa druge strane, predsednik MZ Bogdanica Neđo Čolović je praveći spisak za pomoć Crvenog krsta svoje ime stavio među prvima kojima je pomoć potrebna, iako za to, tvrde aktivisti Crvenog krsta, nije bilo objektivnih razloga. Slučaj alavog predsednika MZ je ostavljen da se razmatra kada prođu poplave i klizišta.

 

KRAJ 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here