EPA-EFE

Srbija se delimično priključila paketu sankcija koje je EU 21. juna uvela Belorusiji, proističe iz saopštenja pres službe Saveta EU.

Kako se navodi u izjavi Visokog predstavnika u ime EU o priključenju određenih trećih zemalja odluci Saveta koja se tiče restriktivnih mera povodom situacije u Belorusiji, Srbija se priključila odluci Saveta da doda još jedan entitet spisku fizičkih i pravnih lica, entiteta i tela obuhvaćenih restriktivnim merama.

U saopštenju se precizira da je Savet 21. juna doneo odluku 2021/1001 kojom dopunjava prethodnu odluku 2012/642/CFSP, te da su je podržale Republika Severna Makedonija, Crna Gora, Srbija, Albanija, kao i zemlje EFTA Island, Lihtenštajn i Norveška i članice Evropskog ekonomskog prostora.

“One će osigurati da njihova nacionalna politika bude usklađena sa ovom odlukom Saveta. Evropska unija prima na znanje ovu obavezu i pozdravlja je”, navodi se u izjavi.

Srbije, međutim, nema na spisku zemalja koje su podržale još jednu odluku Saveta koja se tiče sankcija prema Belorusiji.

U izjavi visokog predstavnika o priključenju trećih zemalja odluci Saveta 2021/1002 koja se tiče restriktivnih mera povodom situacije u Belorusiji, precizira se da je odlukom koju je Savet doneo 21. juna dodaje 78 lica i 7 entiteta spisku lica i entiteta obuhvaćenih restriktivnim merama, onako kako je izneto u Aneksu na odluku Saveta 2012/642/CFSP.

“Zemlje kandidati Republika Severna Makedonija, Crna Gora i Albanija, kao i zemlje EFTA Island, Lihtenštajn i Norveška i članice Evropskog ekonomskog prostora priključile su se odluci Saveta. One će osigurati da njihova nacionalna politika bude usklađena sa odlukom Saveta. Evropska unija prima na znanje ovu obavezu i pozdravlja je”, navodi se u izjavi.

Podsetimo, krajem prošlog meseca Evropska unija je uvela četvrti paket sankcija protiv Belorusije, proširivši sankcioni spisak na još 78 fizičkih lica i osam organizacija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here