Srbija dobija nova zanimanja

0

Sada ćemo valjda znati šta je "akaunt oditor" kada vidimo to zanimanje u oglasu

Prema podacima Nacionalnoe službe za zapošljavanje (NSZ), u Srbiji postoji veliki broj suficitarnih zanimanja, za koja se i dalje školuju kadrovi, ali i određeni broj deficitarnih poslova za koja država ne može da odškoluje dovoljno stručnjaka.

 

Po aktuelnoj klasifikaciji zanimanja, koja je u upotrebi u NSZ, mnoga zanimanja ne postoje. To su noćni čuvari, pivari, kafedžije, menadžeri za softver, projektovanje ili informacione sisteme, upravnik pošte, poslanici.

 

Predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Srđan Stanković je rekao da bi neusklađenost obrazovnog sistema sa potrebama poslodavaca i prevaziđena zanimanja trebalo da budu otklonjeni i donošenjem Strategije razvoja visokog obrazovanja.

 

Idejni projekat dokumenta je gotov, ali u taj posao moraju biti uključene sve "prosvetne strukture", Nacionalni prosvetni savet, Ministarstvo prosvete, stručna udruženja, rekao je Stanković.

 

Novim klasifikacijom dobijamo i nova zanimanja koja sad zvanično nemamo, na primer zanimanje predsednika političke partije ili lobiste, dok ćemo u oblasti sporta dobiti prvi put profesije fudbalera, rvača, boksera, sportskih sudija i agenata.

 

Ubuduće će postojati razlika između prodavca u kiosku, u odnosu na onog u objektu maloprodaje ili veleprodaje, a turističkih vodiča biće više vrsta, pa i onih za lov, za safari ili za ribolov.

 

Sadašnja nomenklatura je koncipirana još osamdesetih godina prošlog veka prema tada važećem sistemu udruženog rada i usmerenog obrazovanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here