Tanjug
Istorijski iskorak: Aleksandar Vučić i kralj Hamd bin Isa al Kalifa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić završio je višednevnu posetu Kraljevini Bahrein (prethodno je bio u Ujedinjenim arapskim Emiratima), gde je boravio kao prvi šef srpske države i naglasio da je otvorio nove prozore i vidike za Srbiju. Vučić i kralj Bahreina Hamad bin Isa al Kalifa ocenili su da su ovi razgovori od istorijskog značaja za odnose dve zemlje.

– Mi u Kraljevini Bahrein smatramo da je vaša poseta našoj zemlji važan istorijski korak. Ponosni smo što ste prvi predsednik prijateljske Srbije koji je došao u posetu, a koju vidimo kao važan pokazatelj snage naših veza, zasnovanih na uzajamnom poštovanju – istakao je kralj Bahreina i naglasio da je poseta predsednika Srbije izvanredna mogućnost za uspostavljanje snažnog okvira za političke konsultacije i nastavak koordinacije u vezi sa regionalnim i međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa.

Kralj Bahreina rekao je da se unapred raduje realizaciji tih ciljeva posredstvom Memoranduma o razumevanju ministarstava spoljnih poslova dveju zemalja, i putem radnih mehanizama oko kojih će se dve zemlje tek dogovoriti. On je naglasio da to predstavlja i idealnu priliku da se razmotre načini kako da se preduzmu zajednički koraci u oblasti ekonomije i trgovine, turizmu, poljoprivredi i investicija u prirodne resurse.

Prijatelji u nevolji

– To činimo u cilju unapređenja zajedničkih interesa i jačanja položaja naših država na međunarodnom planu, a na dobrobit naših dveju zemalja, doprinoseći tako prosperitetu i miru u svetu – rekao je kralj Bahreina.

Predsednik Vučić naglasio je da iako je Bahrein geografski udaljen od Srbije, to je zemlja koja je bliska našim srcima i koja je pružila nesebičnu i pravovremenu podršku onda kada je to Srbiji bilo potrebno, poslavši značajne količine medicinske pomoći što nikada nećemo zaboraviti.

– Moja poseta Bahreinu je pokazatelj nastavka negovanja prijateljskih veza i dobrih odnosa, ali i više od toga, ona otvara brojne mogućnosti za saradnju u cilju napretka i dobrobiti naših zemalja i naroda. Posvećeni smo daljem produbljivanju političkih i ekonomskih veza Srbije i Kraljevine Bahrein – poručio je predsednik Vučić i pozvao kralja Bahreina da poseti Srbiju.

Ponosan na doček

Vučić je potom naglasio da je trend da nezavisne i suverene zemlje počinju sve više da sarađuju u vreme multipolarnog sveta, te da traže načine da se povezuju i obezbede dobrobit za svoje građane. On je istakao da je veoma zadovoljan i ponosan zbog dočeka u Bahreinu, jer se takvo gostoprimstvo retko ili gotovo nigde ne sreće, što se videlo i na ulicama prestonice Maname.

– Iz poseta Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinu vraćamo se sa nečim od izuzetnog značaja. Gradićemo novu fabriku za proizvodnju vakcina protiv korona virusa, ali i drugih u budućnosti – rekao je Vučić i dodao da će se u Srbiji pripremiti kompletna logistika, mašine, aparati, ali pre svega stručnjaci, jer je cilj da se nastavi tradicija Instituta Torlak, gde će se od maja proizvoditi ruska vakcina.

Predsednik je istakao da će to stvoriti veliku šansu za budućnost Srbije, a da sve ostalo od nas zavisi.

Kralj dolazi na jesen

Vučić je kazao da u narednih mesec dana očekuje u Beogradu princa Bahreina, a zatim i veću delegaciju, u cilju pripreme posete kralja te zemlje do jeseni. On je izrazio i uverenje da će uslediti obostrano otvaranje ambasada (trenutno Srbiju u Bahreinu zastupa naša ambasada u Moskvi).

Puška iz Kragujevca

Na kraju susreta razmenjeni su pokloni. Vučić je dobio urme i makete njihovih brodova, a kralju Hamadu poklonio je rezbarenu pušku iz Kragujevca i pirotski ćilim.

Malina za naftu

Vučić je preneo da je razgovarano i o problemima na Bliskom Istoku, kao i u našem regionu.

– Kada se upoznajete s tim ljudima, onda to radite na pametan, miran način, saslušate ih, pa iznesete našu politiku. Oni su dobro upoznati sa svim, školovani su – opisao je Vučić savetnike i najbližu rodbinu kralja Hamada.

Istakao je da je Bahrein zainteresovan najviše za poljoprivredu, od malina do drugog voća i povrća. Dodao je da Bahrein ima naftu koja je četiri puta jeftinija, tako da postoje različite mogućnosti saradnje.

Stigli Jugoslaviju

Tokom posete Manami, Srbija i Bahrein potpisale su Memorandum o političkoj saradnji ministarstava spoljnih poslova, i to kao prvi sporazum između dve zemlje, a koji će pokrenuti odnose i bližu saradnju.

Potpis na Memorandum stavili su ministar spoljnih poslova Kraljevine Bahrein Abdulatif bin Rašid Alzijani i ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović.

– Gledali su naše brojeve, koliko radimo, da je naš izvoz preko 4,2 milijarde dolara i da postoji veliki potencijal za ulaganja u poljoprivredu – rekao je Nedimović.

On je istakao da zbog toga očekuje ozbiljne investicije u sektor prerađivačke industrije, pre svega prehrambene, kao i zajednička ulaganja srpskih i kompanija iz Bahreina u sektor poljoprivrede i bezbednost hrane u Srbiji.

Nedimović je podsetio da je Bahrein jedna od najbogatijih zemalja Pesrsijskog zaliva i da zato mnogo znači kada postoji saradnja sa tom zemljom, kao i sa UAE, pogotovo što nema logističkih problema, jer se brzo stiže tamo. On je istakao da su veliki zahtevi za voćem i povrćem, a naročito za srpskom malinom, jagodom i jabukom, kao i za proizvodima od žitarica.

– Shvatili su da je naša roba kvalitetna, a i konkurentnija od neke druge. Otvaranje tržišta UAE i Bahreina za nas znači pristup prostoru celog Persijskog zaliva. Vraćamo se ovde gde smo bili pre 30 ili 40 godina, u vreme Jugoslavije. Ovo su nova tržišta, nove prilike da izvozimo što više, a samim tim će i cene proizvoda rasti, čim raste potražnja – rekao je Nedimović.

Korak napred za turizam

Potpisanim Memorandumom predviđene su redovne političke konsultacije ministarstava spoljnih poslova Srbije i Bahreina.

– Tražimo načine za direktan kontakt privatnog sektora. Istaknut je značaj poljoprivrede i turizma, kao oblasti u kojima možemo da sarađujemo, kao i u bezbednosti hrane – rekao je bahreinski ministar spoljnih poslova.

Nema zarade bez ulaganja

I dok je smrznuto voće uspelo da se probije do dalekoistočnih polica, govedini prilično teško ide pošto visoke standarde ispunjava tek nekoliko kompanija u Srbiji.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović potvrdio je da su ipak nekoliko naših kompanija uspele da usaglase standarde za izvoz u UAE.

– Kod dubokog zamrzavanja goveđeg mesa ima problema. Bitni su način i količina pakovanja plodova. Da bismo izvozili moramo da imamo registrovane objekte ka tim tržištima, a njih je izuzetno malo. Za meso moramo da imamo uslove za zamrzavanje, a to su adekvatni tuneli. Dakle, nemamo kapacitet da neku pristojnu količinu zamrznemo, a ne može se izvesti samo tona mesa, nego bar kontejner – rekao je Nedimović i objasnio da kompanija koja želi da izvozi govedinu u UAE i Bahrein mora da uloži pola miliona do milion evra.