FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bs
TREND TRAJE TRI DECENIJE: Miladin Kovačević

Srbija godišnje po svim osnovama godišnje ostane bez oko 70.000 stanovnika, a samo otpočetka ove godine ih je 22.000 manje, kaže za “Vesti” direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević, uz napomenu da to nije samo srpski, već godinama unazad i evropski trend.

– Kada se govori o Srbiji ili bivšoj Jugoslaviji, u negativnu zonu prirodnog priraštaja se ušlo pre više od tri decenije, tačnije 1989. godine. Od tada iz nje Srbija nije ni izlazila i ima više umrlih nego rođenih. Sada, ovih godina, gubimo oko 40.000 stanovnika. U 2020. ako gledamo prvu polovinu, 22.000 je manje, a do kraja godine se očekuje 42.000 stanovnika. Godišnje umire oko 100.000, a rađa se oko 60.000 i ta razlika je oko 40.000 stanovnika – Navodi Kovačević.

Srbija gubi stanovnike i emigracijom. Mada to nije lako izmeriti, pokazuje se istraživanjem da taj gubitak iznosi od 25.000 do 27.000 ljudi. Poslednjih godina je aktivirano i intenzivirano kretanje zbog rasta tražnje za radnom snagom raznih profila.

– Ako dodamo na 40.000 prirodno negativnog kretanja stanovništva, dolazimo do oko ukupno 70.000 manje stanovnika po ovim osnovama – objašanjava Kovačević, ukazujući da su u Srbiji primenjivane mere populacione politike, kao i da se u poslednje dve-tri godine sprovode dosta jake i dobre mere, čiji je rezultat blagi porast rađanja dece. Direktor Zavoda za statistiku ističe da stanovništvo gubi cela Evropa, jer je sve starija, što je najizraženije na jugu kontinenta.

– Španija, Grčka i Italija su pale na 1,1 dete po roditeljima, dok smo mi još uvek na 1,6. To je ta tzv. stopa ukupnog fertiliteta. Ova stopa je indikator koji pokazuje kako se populacija obnavlja, ali govori i o njenim perspektivima – kaže Kovačević, dodajući da su trendovi u Srbiji slični sa stanjem u susednim zemljama poput Mađarske, Hrvatske i Bugarske.