Ministarstvo spoljnih poslova
Razumevanje: Nikola Selaković i Hajko Mas

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković okončao je uspešnu posetu Berlinu tokom koje je najvišim predstavnicima Nemačke preneo poziciju Srbije po brojnim pitanjima, pre svega Kosova i Metohije.

Tako je Selaković na konferenciji za medije sa šefom nemačke diplomatije Hajko Masom odbacio indirektne kritike da je Srbija skrenula sa evropskog puta u nabavci vakcina. Srpski šef diplomatije poručio je da se Beograd držao principa da je najvažnije sačuvati ljudske živote, i da je vakcine zato nabavljao od različitih proizvođača. Selaković je upozorio da to nije pitanje geopolitike, već zdravlja građana.

– Mi smo vakcine kupili od Kine na isti način kao od Rusije, ali i kao od Astrazeneke (britansko-švedska kompanija), a takođe i od Fajzera koja je prva firma (američka) sa kojom smo zaključili ugovor. Upravo nam je Fajzer poslao prve vakcine u Srbiju – objasnio je Selaković i istakao da bi Srbija kupila vakcine gde god može, samo da bi sačuvala živote ljudi, što je glavni zadatak.

Selaković je ukazao da je Srbija uspela da dobije vakcine od četiri različita proizvođača, uprkos činjenici da je mala država sa Zapadnog Balkana.

Inicijativa predsednika

– Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao je ličnu inicijativu i obraćao se liderima različitih država i šefovima službi kako bismo dobili vakcine. Hvala prijateljima u Kini i Rusiji, kao i Fajzeru, našoj prijateljskoj kompaniji, britanskim i indijskim prijateljima – rekao je Selaković.

Povodom Kosova i Metohije, Selaković je izneo suštinu pozicije Beograda u odnosima sa Prištinom ono što uvek govori i predsednik Aleksandar Vučić, a to je kompromisno rešenje koje ne podrazumeva da jedna strana dobije sve, a druga ništa. On je naveo da će se nastaviti razgovori na ovu temu, koja je važna na evropskoj agendi Srbije, ali i od značaja za stabilnost regiona.

Nastavak u Beogradu

– Želim da verujem da će se što pre steći uslovi da se vidimo u Beogradu, da nastavimo razgovor i zajednički radimo na pitanjima od značaja za Nemačku, kao i za Srbiju i njen evropski put – rekao je šef srpske diplomatije i dodao da je s Masom razgovarao i o nužnosti zadržavanja reformskog kursa na polju vladavine prava i slobode medija.

On je ukazao i na potrebu otvaranja očiglednije evropske perspektive zemljama Zapadnog Balkana, regiona koji geografski, kulturološki i po mentalitetu pripada evropskoj porodici naroda.

Imamo sagovornika

Selaković je ocenio da Srbija može da očekuje pritisak iz Brisela i Vašingtona u vezi sa pitanjem Kosmeta, a da Beograd treba da brani svoju poziciju i argumentovano štiti nacionalne i državne interese.

– Bilo je i trenutaka na sastancima u Berlinu koji nisu prijatni, pogotovo kada se naše pozicije razlikuju. Ali to je razlog više da se razgovara o tome. Ako treba i da se dolazi u posetu mnogo puta jer nemački partneri hoće da nas saslušaju i to je jedan od rezultata posete, da ćemo nastaviti da razgovaramo. Njihovo interesovanje za Srbiju je veliko. A lako neće biti – zaključio je Selaković.

Zlonamerni u manjini

Ministar Nikola Selaković ocenio je da stavovi izaslanice Evropskog parlamenta za Kosovo Viole fon Kramon ne odražavaju zvaničnu nemačku politiku.

– Iz nekog razloga, a on po svemu sudeći leži u njenim bliskim vezama sa političkom vrhuškom u Prištini, gospođa Fon Kramon svaki uspeh Srbije doživljava kao lični poraz. Njena antisrpska strast je tolika da se obrušila i na neke od najuglednijih nemačkih političara koji u Srbiji vide uspešnu državu – naveo je Selaković.

On je istakao da, srećom, u Berlinu ima mnogo ozbiljnih političara koji prepoznaju dostignuća i potencijale Srbije, kako u ekonomiji, tako i na polju demokratije i ljudskih prava, pa su glasovi antisrpskih lobista nečujni i u velikoj manjini.

Nema “velike Albanije”

Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas rekao je da Berlin sluša šta se kaže iz Beograda iako podržava nezavisnost Kosova. O tome svedoči i činjenica da je Mas poručio da nema menjanja granica, a povodom izjava Aljbina Kurtija o ujedinjenju Kosova i Albanije.

Da podsetimo, pobednik na kosovskim izborima Aljbin Kurti rekao je da mu dijalog sa Beogradom nije prioritet i zapretio “velikom Albanijom”.

Mas je ponovio stav Berlina da svaka diskusija o promeni granica “nije korisna”.

– Polazimo od toga da će nova vlada u Prištini intenzivno da se pozabavi pitanjima koja moraju biti rešena kako bi se evropska perspektiva Kosova odmrzla. Kada ta vlada bude formirana to ćemo direktno reći – kazao je Mas i ocenio da “nova administracija u SAD otvara šanse za rešavanje kosovskog problema”.

Pohvale biznismena

Poseta ministra spoljnih Poslova Srbije Berlinu sama po sebi je veliki uspeh pošto se desila u vreme pandemije. Naime, u Nemačkoj su na snazi stroge epidemiološke mere, što se odrazilo i na sastanke srpske delegacije.

Selaković je imao priliku da se obrati Odboru za EU nemačkog Bundestaga, od čijih je predstavnika čuo pohvalne reči za rezultate srpske ekonomske politike od 2014. godine. Takođe i sa predstavnicima privrede, onih čije su kompanije i kapital uloženi u Srbiji zahvaljujući čemu se broj zaposlenih u nemačkim kompanijama broji desetinama hiljada.

– Bilo je zadovoljstvo u Bundestagu čuti od nemačkih parlamentaraca pohvalne reči za rezultate srpske ekonomske politike i prijatnu nevericu kada im je iznet podatak da je Srbija prethodne godine bila ekonomija sa najvećim rastom u Evropi i uspela da postigne ozbiljne rezultate na smanjenju javnog duga i nezaposlenosti – rekao je Selaković.