Tanjug

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sastala se danas sa austrijskim političarem srpskog porekla i predsednikom Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom u Parlamentu Austrije Kristijanom Kovačevićem.

Na sastanku je istaknuto da Srbija i Austrija razvijaju dobre i prijateljske odnose, kao i da postoji veoma intenzivna dinamika susreta na svim nivoima vlasti dve zemlje.

Gojković je istakla značaj parlamentarne saradnje u ukupnim odnosima. Ona je izrazila uverenje da će dobra saradnja biti nastavljena i nakon predstojećih izbora u Austriji, na nivou odbora ne samo u oblasti spoljnih poslova i evrointegracija, već i poljoprivrede, zaštite životne sredine, obrazovanja, kulture.

Gojković i Kovačević su razgovarali i o procesu evrointegracija Srbije i u kontekstu aktuelnih dešavanja u EU, a predsednica Narodne skupštine je napomenula da je Srbija do sada otvorila 17 poglavlja u predpristupnim pregovorima sa EU, da je potrebno da se ubrza dinamika otvaranja poglavlja za koje je Srbija spremna, kao i da proces proširenja bude na agendi EU.

Gojković je Kovačevića upoznala sa situacijom na Kosovu i Metohiji i jednostranim merama Prištine i ukazala na stav Beograda o privrženosti dijalogu, te naglasila da je neophodno da se ukinu takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, saopšteno je iz kabineta predsednika Narodne skupštine.

Ona je istakla da je most saradnje Srbije i Austrije i srpska zajednica u Austriji, koja je uspela da sačuva svoju kulturu, jezik i vezu sa matičnom državom, a istovremeno da se uspešno integriše u austrijsko društvo.

Gojković i Kovačević su razgovarali i o značaju daljeg razvoja ekonomske saradnje, a predsednica Narodne skupštine je pozvala Parlament Austrije da učestvuje na predstojećem 141. zasedanju Interparlamentarne unije u Beogradu od 13 do 17. oktobra ove godine.

Sastanku su prisustvovali i potpredsednik Narodne skupštine Veroljub Arsić, koji je i član Poslaničke grupe prijateljstva Skupštine Srbije sa Parlamentom Austrije, kao i narodna poslanica Snežana Bogosavljević Bošković, takođe članica grupe prijateljstva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here