Tanjug
Dobri sa komšijama: Milorad Dodik, Aleksandar Vučić i Dragan Čović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i predsednikom HDZ BiH i potpredsednikom Doma naroda Parlamentarne skupštine u Sarajevu Draganom Čovićem.

Njihov razgovor na temu ekonomije, regionalne saradnje, evropskih integracija i perspektive članstva Srbije i BiH u EU izazvao je izliv tihog besa predsednika SDA Bakira Izetbegovića, koji tvrdi da je reč o neprihvatljivoj praksi ignorisanja Bošnjaka.

Kao što su “Vesti” pisale, Izetbegović je u otvorenoj u svađi sa Hrvatima od kako je za njihovog predstavnika u Predsedništvu nametnut Željko Komšić, koji je na to mesto izabran glasovima Bošnjaka. Izetbegović je kasnije zapretio novim preglasavanjem u Federaciji BiH s ciljem da se po istom principu, preglasavanjem, izaberu i drugi predstavnici hrvatskog naroda u Federaciji BiH.

Odgovor je bio logičan, ali ga u Sarajevu nisu predvideli. Naime, u posetu Zagrebu pozvan je Milorad Dodik, koji se tamo sastao sa predsednikom Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem, što je izazvalo nevericu ne samo u Federaciji BiH, nego i u samoj Hrvatskoj. Iako je Milorad Dodik isticao da je u Zagrebu pre svega bilo reči o ekonomskim temama, kao i sada u Beogradu, bilo je jasno da se dešava otopljavanje odnosa političkih predstavnika Hrvata i Srba, nad kojima SDA takođe namerava da ostvari hegemoniju stalnim negiranjem ustavnog položaja Republike Srpske.

Bakir bez pozivnice

Sada je i Bakir Izetbegović pokazao da mu je napokon jasno da je izazvao lavinu koja je donedavno izgledala neostvarivom.

U najavama sastanka u Beogradu pominjalo se da je trebalo da predsednici HDZ-a Dragan Čović i SNSD-a Milorad Dodik sa predsednikom Srbije razgovaraju o stanju u BiH na radnoj večeri. Izetbegović je rekao da njega kao predsednika SDA niko nije pozvao, a da bi se odazvao da je dobio pozivnicu.

– Vidimo srpsko-hrvatsko udruživanje. Samo su Dodik i Čović kod Vučića, nije pozvao svu trojicu. Tako ne bi trebalo da rade Beograd i Zagreb. Nisu to dobre poruke Bošnjacima i patriotama BiH. To je neprihvatljiva praksa koja je počela Dodikovim sastancima s predsednikom i premijerom Hrvatske u Zagrebu. Mora da se zna da bosanskohercegovački tronožac ne može stajati na dve noge – kazao je Izetbegović.

Kriza razara FBiH

On je pozvao HDZ BiH da pokaže spremnost na kompromis kako bi se rešila sadašnja politička kriza u BiH, a pre svega u Federaciji, koja nije dobila novu vladu ni dve godine nakon izbora. HDZ BiH formiranje nove vlade uslovljava izmenama izbornog zakona kojim bi se osiguralo da se član Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda bira glasovima Hrvata, kao i da se ista vrsta političkog predstavljanja garantuje i u izboru poslanika u domove naroda entitetskog i državnog parlamenta. SDA na takve uslove ne pristaje i traži da se izmene izbornog zakona sprovedu tako što će se osigurati balans etničke, ali i “građanske zastupljenosti” koja zapravo cementira pravo preglasavanja.

Samo po Dejtonu

Uprkos provokacijama Bakira Izetbegovića i sve češće Željka Komšića i bošnjačkog člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića, stav Srbije je jasan. Predsednik Aleksandar Vučić objasnio je nekoliko puta da Srbija podržava teritorijalni integritet BiH, ali da joj niko ne može oduzeti pravo da podržava RS. Tako je Vučić u julu istakao da je Srbija je matica i garant Dejtonskog sporazuma, a da taj potpis jamči opstanak RS. Takođe je kazao da će Srbija prihvatiti svaku odluku o Dejtonskom sporazumu o kojoj se saglase sva tri naroda u BiH.

Gradimo razvijene zemlje

Služba za saradnju s medijima predsednika Republike Srbije saopštila je da je sastanak održan u okviru nastavka regionalnih razgovora, a da su teme bile evropske integracije i perspektiva članstva Srbije i BiH u EU.

Sagovornici su razgovarali i o Paketu proširenja Evropske komisije, kao i Ekonomsko-investicionom planu EU za Zapadni Balkan. Diskutovalo se i o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji i saniranju posledica epidemije COVID-19.

Povodom Paketa proširenja za 2020. godinu, Aleksandar Vučić, Milorad Dodik i Dragan Čović istakli su važnost procesa pristupanja EU, kao i dalje transformacije usmerene na izgradnju razvijenih i stabilnih zemalja. Takođe je razgovarano o unapređenju regionalne saradnje i jačanju dobrosusedskih odnosa.

– Evropski put Srbije i saradnja u regionu, predstavljaju prioritete srpske spoljne politike – istakao je predsednik Vučić i naglasio da će plan za ekonomski oporavak Zapadnog Balkana i razvijanje odnosa u regionu doprineti jačanju privrede.

Bliži smo uz dvojno državljanstvo

Dragan Kalinić, savetnik srpskog člana Predsedništva BiH, ocenio je da ne iznenađuje što je poslednja izjava Milorada Dodika o dvojnom državljanstvu za građane Srpske i Srbije naišla na odobravanje, ali i osporavanje iz sarajevskih političkih krugova.

Kalinić je pojasnio da povećanje broja dvojnih državljana u BiH ni na koji način ne ugrožava ustavna prava druga dva konstitutivna naroda, niti je to neka zakulisana igra kojom se ugrožava dejtonska BiH.

– Zašto bi Bošnjaci zbog ovoga imali razloga za frustraciju ili strah, ako nemaju u slučaju Hrvata iz BiH koji široko konzumiraju to pravo? Naprotiv, treba prihvatiti realnost da će ubuduće sve više građana Srpske tražiti i državljanstvo Srbije, što može u političkom i u psihološkom pogledu samo još više relaksirati, pa i unaprediti ukupne odnose Srbije i BiH – rekao je Kalinić.

On je kazao i da je na osnovu Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama na delu integrisanje kulturnog nasleđa Srbije i Srpske kroz zajedničke udžbenike, jezik, ćirilično pismo, negovanje tradicije…

– Sve ovo, da je sreće, ne bi trebalo da u glavama pojedinaca iz političkih elita druga dva naroda stvara nove teorije zavere protiv BiH – istakao je Kalinić.

I dijaspori poslanici

Kalinić je ocenio da bi respektabilan broj dvojnih državljanstava sa Srbijom pokrenuo razgovor da se i u parlamentu Srbije, slično kao i u Hrvatskoj, ustanovi poslanička kvota za delegate iz srpske dijaspore, a pre svega iz RS. Takođe se založio za jednostavniju i jeftiniju proceduru dobijanja državljanstva Srbije u ovom slučaju.

Pobratimi se pomažu

Gradovi Banjaluka, Beograd i Novi Sad imaju neraskidive veze i odličnu saradnju u svim oblastima, a stvaranjem jedinstvenog kulturnog prostora ne ugrožavaju dejtonsku BiH, nego samo pomažu jedni drugima, ocenili su gradonačelnici Banjaluke Igor Radojičić, Novog Sada Miloš Vučević i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Radojičić je podsetio da su Banjaluka i Novi Sad već gradovi pobratimi, a da predstoji potpisivanje Povelje o bratimljenju s Beogradom. On je istakao da je Srbija najveći ekonomski partner i politička podrška RS, te da mnogo sarađuju i građani, da se školuju u oba grada i da postoje porodične i prijateljske veze.

– Beograd je kao srpska i regionalna metropola ponudio 10 puta manjoj Banjaluci da budemo pobratimi, partneri, prijatelji i saradnici. Predložio sam da se otvore Krajiška i Hercegovačka kuća i u Beogradu i Novom Sadu, te da se u njima ponude autentični krajiški i hercegovački brendovi i proizvodi – rekao je Radojičić.