Srbija i Kosovo treba da potpišu mirovni sporazum

0

Sve vodi ka priznanju, kaže Hodžaj
 

Hodžaj u Beogradu učestvuje na sastanku ministara regiona. On je prvi šef kosovske diplomatije u poseti Srbiji od proglašenja nezavisnosti Kosova.

 

"Spremni smo da u narednih tri do pet godina razrešimo sva nerazrešena pitanja između Kosova i Srbije. Veoma smo zainteresovani da nastavimo dijalog Beograda i Prištine, i verujem da će se to dogoditi posle formiranja kosovske vlade", rekao je on i istakao da je Priština zainteresovana i da primeni sve postignute sporazume.

 

Punu normalizaciju odnosa Kosova i Srbije "možemo imati kada obe države potpišu sporazum koji će dozvoliti Kosovu da bude članica UN i koji će rezultirati uspostavljanjem diplomatskih odnosa", rekao je Hodžaj i ocenio da je potreban i "proces pomirenja" dva društva.

 

Hodžaj kaže da je njegova poseta Srbiji "istorijski događaj".

 

"Prvi put sam u Srbiji posle 25 godina. To je bilo više nego dugo putovanje. Današnja poseta Srbiji je istorijski događaj, jer to je prva poseta ministra spoljnih poslova Kosova Srbiji gde učestvuje u regionalnoj konferenciji na ministarskom nivou. To pokazuje da su se odnosi u regionu promenili", dodaje on.

 

Hodžaj je ocenio da je dijalog Beograda i Prištine "dobar primer za dobru transformaciju u odnosima Srbije i Kosova". "U tom smislu, moja poseta je najbolji primer koliko su se odnosi dve zemlje promenili", kaže kosovski ministar.

 

Povodom najave prijema Kosova u Međunarodni olimpijski komitet, Hodžaj je rekao da je to "samo korak u pravcu suvereniteta" Kosova i da je to važno za građane Kosova, ali i, kako je dodao, "za bolje razumevanje među svim građanima na Zapadnom Balkanu".

 

Upitan kada očekuje prvi susret reprezentacija ili timova Kosova i Srbije, Hodžaj kaže da je to "samo pitanje vremena". "Sport i srpskom i kosovskom društvu može pomoći da se bolje razumeju", dodao je on.

 

Komentarišući incidente i tenzije posle nedavno prekinute fudbalske utakmice Srbija-Albanija u Beogradu, Hodžaj je rekao da taj meč pokazuje "koliko je krhak region", ali i "koliko se region promenio", jer se pre 20 godina nije razmišljalo o fudbalskim dešavanjima.

 

"Smatram da vođstva Srbije, Kosova, Albanije i svih država u regionu treba da vode računa šta i kako pričaju. Kakav jezik koriste i kako opisuju te događaje. U Tirani, Prištini i Beogradu vidim posvećenost evropskoj budućnosti, i primećujem da je to što se dešavalo tokom i posle meča Srbija-Albanija uglavnom prevaziđeno", rekao je on.

 

Hodžaj je u tom smislu naveo da premijer Albanije Edi Rama dolazi u posetu Srbiji. "Posao političara je da iznađu način da relaksiraju odnose među državama i da kreiraju bolji ambijent", istakao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here