Srbija i Poljska za bolju ekonomsku saradnju

0

 

Nivo bilateralne saradnje između Srbije i Poljske treba poboljšati, naročito u domenu energetike, poljoprivrede i infrastrukture, rekao je potpredsednik srpske vlade Božidar Đelić posle sastanka sa Pavlakom.

 

Pavlak je novinarima u Vladi Srbije rekao da je njegova zemlja u poslednjih 20 godina tranzicije stekla stabilnost i otpornost, zbog čega može biti dobar partner Srbiji i kada je reč o evropskim integracijama, ali i kada je u pitanju privlačenje evropskih forndova i sistem finansiranja u različitim sektorima.

"Poljska je zemlja koja je tokom poslednjih 20 godina imala najveći napredak, kada je reč o standardu građana, to je zemlja koja je privukla više od 100 milijardi evra stranih direktnih investicija i 12 puta uvećala prosečnu platu i penziju", rekao je Đelić i dodao da je Poljska jedina zemlja u Evropi koja je prošle godine imala pozitivan rast i da se nalazi na šestom mestu među ekonomijama u Evropi.

On je ukazao da saradnja Poljske i Srbije nije na zadovoljavajućem nivou i da treba povećati obim trgovinske razmene i ulaganja.

Pavlak je napomenuo da je Poljska prošle, krizne godine imala privredni rast i da su tome doprineli iskustva te zemlje iz tranzicionog perioda, maksimalno iskorišćenje sredstava dobijenih od EU i slobodan kurs domaće valute, zlota.

 

Povećanje trgovine

 

Potpredsednik PKS Mihailo Vesović izjavio je da Srbija beleži veliki deficit u spoljnotrgovinskoj razmeni i da je zbog toga važno da se poveća trgovina između dve zemlje.

Takođe, očekivanja su i da se poveća nivo investicija i zajedničkih ulaganja.

"Slobodan kurs zlota omogućio nam je veći izvoz i otvorio prostor za otvaranje dodatnih radnih mesta", rekao je Pavlak.

Pavlak je, poređenja radi, naveo da se trgovinska razmena Poljske i Češke kreće na nivou od deset milijardi evra, a da je sa Srbijom ta razmena oko 200 miliona evra godišnje, što je nezadovoljavajuće imajući u vidu privredne potencijale obeju država.

Generalni direktor poljske kompanije "Pol-Mot" Andžej Zarajček, (firme koja već sarađuje sa beogradskim IMT-om) izjavio je da su Poljaci u ranijem periodu bili dosta zastupljeni u sektoru energetike u Srbiji i da žele da se vrate na ranije pozicije.

"Želimo da investiramo u hidroelektrane i potrebna nam je podrška u tom poslu", naglasio je Zarajček, koji je ujedno i predsednk Poljsko-balkanske privredne komore i dodao da postoji zainteresovanost za izgradnju tri male elektrane u opštini Vrnjačka Banja.

 

 

Pavlak se kasnije sastao sa srpskim ministrom ekonomije Mlađanom Dinkićem sa kojim je razgovarao o ekonomskoj saradnji dve zemlje i mogućnostima povećanja trgovinske razmene i investicija.

U razgovoru dvojice ministara iskazano je interesovanje za saradnju i razmenu iskustava u oblasti poljoprivrede, energetike i rudarstva, IT sektora, kao i u proizvodnji autobusa, traktora i automobilskih delova, saopštilo je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja Srbije.
 

Dinkić je ukazao i na dosta niže poreske stope u Srbiji, što je kvalifikuje kao konkurentnu za strane investitore.


Poljaci zainteresovani za srpske železnice

 

Srpski i poljski privrednici su danas dogovorili potpisivanje Protokola o izgradnji i rekonstrukciji železničke infrastrukture u Srbiji, a pokazan je interes i za ulaganja u druge privredne grane, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin u razgovoru sa Pavlakom.

Bugarin je naglasio da Poljska do sada nije značajno učestvovala u privatizaciji u Srbiji i istakao da nije kasno da se poljske firme uključe u taj proces koji u Srbiji još traje,naglasio je Bugarin, koji je sa Pavlakom razgovarao o unapređenju ekonomske saradnje.
Bugarin je rekao da, odmah nakon potpisivanja ekonomskog sporazuma o bilateralnoj saradnji koji je planiran za sledeću nedelju, očekuje formiranje Mešovitog komiteta, zahvaljujući kome će se privredna saradnja organizacijski još bolje sprovoditi.
Pavlak je ocenio da su današnji razgovori sa predstavnicima Vlade Srbije bili konstruktivni i da ukazuju da će ekonomski odnosi dveju zemalja biti unapređeni.
Delegacija poljskih privrednika koja boravi danas u Beogradu najviše se interesovala za ulaganja u energetiku i saobraćaj.

Među firmama koje su pregovarale o ulaganjima u železnicu, pre svega infrastrukturu bile su Jug-pol Sp. z.o.o oprema za železnice, vagoni, delovi, oprema, remont, Polimex-Mostostal investicije u petrohemiju, energetiku, građevinarstvo, čelične proizvode, Arcelor Mital čelični proizvodi, EKK-Wagon železnički vagoni, oprema i remont i Rafamet SA širok asortiman mašina alatki.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here