“Srbija i Slovenija različito gledaju na nezavisnost Kosova”

1
Tanjug
Marjan Šarec i Ana Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Srbija i Slovenija imaju različite poglede na nezavisnost Kosova, odgovarajući na pitanje da li je tokom sastanka sa slovenačkim kolegom Marjanom Šarecom bilo reči o KiM i da li je tražena podrška Ljubljane za kompromisno rešenje.

– Razumemo i poštujemo njihov stav, ali nam je važno da znaju šta se dešava na Kosovu, da Priština nije ni stabilan ni predvidiv partner, što se videlo na temu uvođenja taksi, čime je prekršen CEFTA sporazum – rekla je Brnabić.

Predsednik Vlade Slovenije Marjan Šarec ocenio je da bi izostanak dijaloga Beograda i Prištine bio najlošija opcija i dodao da očekuje da će ti razgovori biti nastavljeni u bližoj budućnosti.

Šarec je posle sastanka sa Anom Brnabić u Palati Srbija, rekao novinarima da se Ljubljana protivi taksama koje je uvela Priština i istakao da one prvo moraju da budu ukinute, a onda da se nastave razgovori. Slovenački premijer smatra da takse nisu dobar put za rešavanje problema.

– Dužnost Slovenije kao članice EU jeste da brine i o tome da li se dogovori poštuju – rekao je Šarec, kome je premijerka Branbić zahvalila na jasnom, više puta iskazanom stavu da takse ne doprinose regionalnoj stabilnosti, dijalogu, eventualnom pronalaženju kompromisa i da ta odluka mora da se povuče.

Ona je podsetila da je Priština 2013. potpisala Briselski sporazum o normalizaciji odnosa s Beogradom, uz garancije EU, ali “nije primenila ni slovo” iz tog sporazuma.

1 COMMENT

  1. sta ona postuje i razume… pa nije kosovo deo indonezije.. ovo je sad sve losije i grdje od ranijeg..

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here